Index Vakbarát Hírportál

Tüntetnek vasárnap a CEU mellett

2017. április 1., szombat 10:54

Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel szervez vasárnap 17.00-tól 19:00-ig tüntetést az Oktatási Szabadságot Facebook-csoport. A menet a tervek: ötkor találkozó a Corvinus előtt a Fővám téren, ahonnan átvonulnak a CEU érintésével a Parlamenthez.

Azt írják:

„A felsőoktatási törvény T/14686 számú módosítása közvetlenül 28 intézményt támad. Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti, ez az összes magyar egyetem, az összes magyar akadémikus ügye. Az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye is ez. Ez a törvénymódosítás támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet. A kormány előrehozta a törvényjavaslat vitáját hétfőre, így minél hamarabb cselekednünk kell!

A kormányzatnak ez a lépése a hasonló nemzetközi ügyek sorába illik. Ez a támadás egyszerre irányul az egyetemi autonómia és a szabad oktatás ellen. Egyszerre támadják a szabad és demokratikus eszméket és vitákat Magyarországon és más országok között. Ez egy támadás a független intézmények ellen. Ez egy újabb támadás az iskolák és egyetemek ellen, amelyek már korábban is a kormányzat célkeresztjébe kerültek. És a magyar helyzet nem egyedülálló. Az elnyomó politikai rezsimek Oroszországban és Törökországban is egyetemek bezárásán dolgoznak. Ezzel ellehetetlenítik az eszmék és gondolatok bármiféle ütköztetését. Ezzel megszüntetik a teret a valódi tudományos vitákat a társadalomról, az államról, az emberekről."

Az esemény oldalán arra kérnek mindenkit, diákot, egyetemi dolgozót, akadémikust, kutatót, tanárt, hogy csatlakozzanak, lépjenek fel a támadás alatt álló egyetemek mellett.

Menjünk utcára együtt vasárnap, hogy megmutassuk a kormánynak, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! Tüntessünk a diszkrimináció minden formája ellen az oktatásban és az oktatáson kívül!

- írják.

A kormány akár már hétfőn tárgyalhatja azt a törvénymódosítását, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeket szabályozná. A törvényjavaslat több pontja is kifejezetten a CEU-t hozná hátrányos helyzetbe, esetleg lehetetlenítené el. A miniszterelnök meg sem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha nem a CEU ellen hozták volna a törvényt, telecsalózta a közrádiót pár napja olyan törvényi szabályok nem betartására hivatkozva, amelyek még meg sem születtek.

A törvényjavaslat ellen felszólalt már több hazai egyetemi tanszék mellett 14 Nobel-díjas, illetve az amerikai nagykövetség, sőt, maga az amerikai külügyminisztérium is. Ez folytatódott ma egy, a kormánynak írt nyílt levéllel, amit 119 amerikai társadalomtudós, történész jegyez.

A CEU rektorának szombati üzenetét itt tudja meghallgatni (angolul):

Rovatok