Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz amerikai tudós írt levelet a kormánynak a CEU-miatt

2017. április 1., szombat 10:28

A kormány akár már hétfőn tárgyalhatja azt a törvénymódosítását, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeket szabályozná. A törvényjavaslat több pontja is kifejezetten a CEU-t hozná hátrányos helyzetbe, esetleg lehetetlenítené el. A miniszterelnök meg sem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha nem a CEU ellen hozták volna a törvényt, telecsalózta a közrádiót pár napja olyan törvényi szabályok nem betartására hivatkozva, amelyek még meg sem születtek.

A törvényjavaslat ellen felszólalt már több hazai egyetemi tanszék mellett 14 Nobel-díjas, illetve az amerikai nagykövetség, sőt, maga az amerikai külügyminisztérium is. Ez folytatódott ma egy, a kormánynak írt nyílt levéllel, amit 119 amerikai társadalomtudós, történész jegyez, írja a Budapest Beacon.

Azt írják: "Csoportunk olyan észak-amerikai társadalomtudósokból és történészekből áll, akik egész szakmai karrierjük során Közép-Európa, Kelet-Európa és Eurázsia kutatásával foglalkoztak. Magunkat a régió népeinek, országainak barátainak tekintjük, az 1989 óta történt változások inspiráltak és inspirálnak bennünket ma is. Az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU). Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni.

A Közép-európai Egyetem egy világklasszis intézet, amely jelentős mértékben járul hozzá ahhoz a tudományághoz, melyben mi magunk is dolgozunk. Ostobaság lenne a hivatkozott okok miatt bezáratni azt, ám itt több forog kockán, nagyobb a tét: különösen az egyetemes emberi szólásszabadsághoz és szabad lelkiismerethez fűződő jogról van szó. Ezek olyan értékek, amelyekért magyarok generációi harcoltak és adták életüket 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Demokráciákban a hatalmat megszerző politikusoknak fel kell készülniük a kritika elviselésére, és szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy végül elveszítik hatalmukat.

A magyar kormány látszólagos vágya a bíráló hangok elnémítására, illetve az összes alternatíva kivezetésére a politikai hadszintérről rövidlátó gondolkodásra vall, és szemben áll a fenti értékekkel. Megdöbbenésünk okait tudatni fogjuk megválasztott képviselőinkkel, kormányainkkal és a nyilvánossággal. Ennek megfelelően ezúton nyilatkozunk, hogy ellenezzük a beterjesztett, büntető törvényjavaslatot, és teljes mértékben szolidaritást vállalunk az egyetem rektorával, hallgatóival, alkalmazottaival és a Közép-európai egyetem tantestületével.”

És az aláírók:

Rovatok