Index Vakbarát Hírportál

A Kúria elkaszálta az LMP városligeti népszavazását

2017. május 3., szerda 16:39

Formai okokból megtagadta a Kúria az LMP Városliget átépítését érintő népszavazási kérdésének hitelesítését, jelentette az MTI.

A bíróság a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) korábbi hitelesítő döntésének megváltoztatását szerdán azzal indokolta, hogy a fővárosi testület nem várta meg a hasonló kérdésben hozott döntésének jogerőre emelkedését.

Az FVB március 24-ei ülésén hitelesítette a következő kérdést: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?

A hitelesítő határozat ellen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, a testület a határozatot most megváltoztatta, és a kérdés hitelesítését formai okból megtagadta.

Az FVB március 24-ei ülésén - ezt a határozatot megelőzően - ugyanis döntött egy másik, azonos témájú kérdés hitelesítésének megtagadásáról. A Kúria szerint azonban az FVB-nek ekkor a népszavazási törvény értelmében meg kellett volna várnia a 15 nap jogorvoslati határidőt, és csak ezt követően (jogerőre emelkedés esetén) hozhatott volna újabb határozatot a következő kérdés hitelesítéséről.

Az országos népszavazásoknál a kopasz-balhé után megszűnt ez a párhuzamossági moratórium, de a helyi népszavazásoknál még érvényes.

A Kúria tehát azért tagadta meg a Városliget átépítését érintő népszavazási kérdés hitelesítését, mert az FVB nem várta meg az előző kérdés határidejének lejártát, továbbá - mivel a kérelmező azonos volt - nem várta meg a törvényben előírt 30 nap várakozási időt sem.

Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Az LMP az ítélet után közölte, hogy újra beadja a kérdést, és "az LMP be fogja bizonyítani, hogy a népszavazás nem a Fidesz kiváltsága. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a budapesti polgárok segítségével meg fogjuk akadályozni a Liget beépítését" - írta a párt.

A budapestiek többsége népszavazást akar

Korábban írtunk arról az LMP által rendelt kutatásról, amely szerint a fővárosiak többsége szeretne népszavazást a Városliget átépítéséről.

A kutatás fontosabb megállapításai voltak, hogy 

Vagyis ha sikerült volna/a jövőben mégis sikerülne az LMP-nek kiharcolnia a népszavazást, itt feltehetően nyerne az álláspontja, bár az érvényességet még így is nehéz elérnie.

Rovatok