Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi úgy csinált, mintha válaszolt volna az Indexnek

2017. május 10., szerda 00:35 | aznap frissítve

Valami történt. Lassan két hónapja semmilyen, még a legártalmatlanabb információkra vonatkozó kérdéseinkre sem válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, most viszont jött egy amolyan válaszféle.

A múlt héten egy interjút akartam készíteni a budapesti kórházátalakításokról, amit az interjúalany szívesen el is vállalt volna. Azért akartunk interjút, mert a vidékiekhez képest gyalázatos állapotban lévő budapesti kórházak helyzete valószínűleg több embert érint és érdekel, mint a civilek, Soros György, a CEU, Brüsszel és a menekültek együttvéve.

Rogán Antal több mint két éve jelentette be, hogy új "szuperkórházat" építenek Budapesten. Azóta mindössze annyi történt, hogy nagy nehezen találtak egy helyszínt az állítólagos új kórháznak. Az interjúkérelmemre egy kis malőrnek köszönhetően én is megkaptam az Emmi sajtóosztályának levelét, amiben az illetőt eltanácsolják attól, hogy ebben az ügyben az Indexnek nyilatkozzon.

Az RTL Klub ezután egy sajtótájékoztatón megkérdezte Balog Zoltán minisztert, hogy miért csinálják ezt. Balog először a szokásos magyarázattal szolgált, hogy náluk ilyen a nyilatkozási rend, és akkor nyilatkoznak, amikor azt szükségesnek tartják stb. stb. stb., de egy gyenge ígéretet mégiscsak tett arra, hogy majd válaszolnak az Indexnek.

Ugyan továbbra sem válaszoltak se az interjúkérelmünkre, se arra a levelünkre, amelyben azt tudakoltuk, miért nem nyilatkozhat nekünk az interjúalany, kedden meglepő módon küldtek egy levelet a budapesti kórházfejlesztésekről.

Ebben nagyrészt arról tájékoztatnak, ami eddig is tudható volt, és amit már régen megírtunk ebben a cikkben és ebben a cikkben. A levélből ezen kívül annyi derül ki, hogy "a kormány minél magasabb szintű egészségügyi ellátásra és az ellátás minél kiegyensúlyozottabb működésére törekszik", "a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztést" hajtották végre az egészségügyben, és a vidéki kórházak "jelentős részében XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek" és így tovább.

A konkrétumokkal már nagyobb bajban van a levél. "A közelmúltban lezárult a centrumok és a társkórházak fejlesztési terveinek egyeztetése. Az ez alapján készült átfogó megvalósíthatósági tanulmány hamarosan a kormány elé kerülhet."

És hogy mikor lesz végre Budapesten is "fejlett, XXI. századi munkakörülményeket biztosító modern infrastruktúra"? Íme a válasz:

A jelenlegi ütemezés szerint – a kormány döntésétől függően – a fejlesztésekhez szükséges tervek beszerzését, a beruházások előkészítését követően kezdődhetnek meg a konkrét kivitelezési munkálatok, a meghatározott társkórházak esetében már akár a 2017. évben.

Nos, éppen azért szerettünk volna interjút készíteni, hogy ne ilyen válaszokkal kelljen beérnünk.

A nekünk interjút ígérő, majd hetekig sunnyogó, aztán az egészet visszamondó Kósa Lajos válasza végül sokkal konkrétabb volt ennél.

Rovatok