Index Vakbarát Hírportál

Sete-sután magyarázta Orbán bizonyítványát a KDNP-s

2017. július 20., csütörtök 00:40 | aznap frissítve

Az RTL Klub riportere arról faggatta a KDNP-s Hollik Istvánt szerdai sajtótájékoztatóján, mit gondol a látszólagos ellentmondásról, ami Orbán Viktor Horthy Miklóssal kapcsolatos két legutóbbi kijelentése között feszül. A miniszterelnök nem is olyan rég kivételes államférfiúnak nevezte a kormányzót, kedden viszont az izraeli miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, "Magyarország bűnt követett el a második világháborúban", hogy nem védte meg a zsidókat, hanem a nácikkal kollaborált. 

A kérdésre a KDNP szóvivője azt válaszolta, szerinte ebben

semmifajta ellentmondás nincs.

"Horthy Miklós tevékenysége, amit egyébként a két világháború között letett az asztalra, az azt gondolom, hogy valóban az államférfiak közé emeli őt. De ettől függetlenül a magyar kormány, akinek egyébként ugye Horthy Miklós kormányzója volt (...) akkor bűnt követett el, amikor nem védte meg a zsidó állampolgárait. E kettő állítás szerintem éppen megfér egymás mellett.

Tehát akkor bűnt követtek el, hibát követtek el azok a politikusok, ettől függetlenül azt a tevékenységét, amit a két világháború és Trianon után Horthy Miklós letett az asztalra, az államférfiak közé emeli őt. E kettő állítást szembeállítani egymással szerintem szánalmas" – fogalmazott Hollik, aki ezek után nem úszta meg, hogy Kádár János államférfiúi mivoltáról is kapjon egy keresztkérdést. Erre magabiztosan azt felelte, nem tartja annak, mivel Kádár egy diktatúrát üzemeltetett. 

A teljes jelenet megtekinthető a Hír TV Facebook-oldalán:

Rovatok