Index Vakbarát Hírportál

Az Aquaworld belső vizsgálata szerint szakszerűen jártak el az idős férfi halálakor

2017. július 28., péntek 12:20

A csúszdáról való leérkezéskor még élt az a 74 éves férfi, aki két napja a káposztásmegyeri Aquaworldben halt meg, és csak azután veszítette eszméletét, hogy a következő csúszdázó nagy sebességgel nekiütközött – ezt állítják legalábbis a Facebookon többen is, olyanok, akik saját állításuk szerint pár méterről nézték végig a balesetet.

Amint arról beszámoltunk, az Aquaworld két nappal ezelőtti közleménye szerint a férfi csúszdázás közben kapott szívinfarktust, és a csúszda érkező medencéjébe már eszméletlenül érkezett. A közleményben leírták, hogy a helyszínen minden segítséget megadtak az Aquaworld munkatársai, nem történt emberi mulasztás és technikai hiba sem.

Ehhez képest Bartóki Liliána nyilvános posztja azt állítja, hogy ő azon kevés számú szemtanú közé tartozik, „akik az esetet testközelből (3-5 méterről) asszisztálhatták végig, és 

nem igaz, hogy eszméletlenül érkezett a medencébe, csak épp senki nem vette észre, hogy nehezére esik a part felé venni az irányt, vélhetőleg rosszul van. Próbált kijönni, a csúszdán a sorban őt követő személy teste teljes felületével, robbanásszerű erővel érkezett a férfire, aki ennek az ütésnek a következtében vesztette el eszméletét.

Liliána az ütközés után látta meg, hogy véres a víz. Állítása szerint a víz addig tiszta volt.

A nő arról is írt a posztban, hogy szerinte az ott dolgozók nem a megfelelő szakértelemmel kezelték a balesetet, lassan vagy sehogy sem reagáltak. Elmesélte, hogy ő futott oda két fiatal vízimentő sráchoz segítségért, de ők nem igazán tudták, hogy mit kellene tenniük, teljesen leblokkoltak.

„Az összes fiatal, diáknak tűnő lifeguard nézelődött (a lányt kivéve, aki kiemelte a vízből), nem volt egy tapasztalt »főnök«, orvos meg pláne nem. Ekkor egy másik fürdőző nő odasietett, és elkezdtek szívmasszázst alkalmazni. 15 perc után előkerült egy defibrillátor, amiben NEM VOLT MŰKÖDŐ AKKUMULÁTOR!!!” – írta a nő.

A defibrillátornak a használatával sem voltak teljesen tisztában. Állítólag nem tudták eldönteni, hogy ki lehet- e ütni a vizes padlón a férfit. De ez tulajdonképpen mindegy is, hiszen az akkumlátor hiánya miatt, amúgy sem volt üzemképes a műszer. Liliána elmondta azt is, hogy végül elő került egy akkumlátor a defibrillátorhoz, de akkor már késő volt.

A mentők körülbelül fél óra alatt értek a helyszínre, de érkezésükkor a férfi már halott volt.

Bartóki Liliána posztja alatt több szemtanú is jelentkezett, akik szintén megerősítik az állításokat: vagy arról írnak, hogy a férfi a vízbe érkezésekor még eszméleténél volt, vagy arról, hogy nem kapott megfelelő segítséget.

Egyikük például azt írta:

Minden fórumon, ahol kell, elmondom, hogy az úr nem volt eszméletlen, a lábán állt. Sőt, mikor kihúzták a vízből, mellette álltam, és abban a pár másodpercben még egy minimálisan mozgott a keze, a szájára mutogatott.

Egy másikuk pedig, hogy

én voltam az egyik, aki próbálkozott az újraélesztéssel. Arról miért nem szól a fáma a médiában, hogy az ott lévő néhány Life Guard-os kolléga többnyire levehetné a pólóját és kereshetne más szakmát?

A nő eredeti bejegyzése, amire a kommentek érkeztek, úgy zárul: „Kérlek, ha tehetitek, osszátok meg! Ha pedig újságíró, riporter, vagy a média világában kompetens ember olvassa, kérem, vigye hírét soraimnak.” A poszt 3080 megosztásnál jár. 

Megkérdeztük Bartókit, hogy tervez-e ő, vagy esetleg más szemtanú feljelentést tenni.

Ő erre ezt mondta:

Úgy gondolom, hogy majd a hozzátartozók eldöntik, hogy szeretnének-e feljelentést tenni a rendőrségnél. Az én célom az volt, hogy a történetet elmeséljem, és ezzel talán elérjem azt, hogy ilyen többször ne történhessen meg.

Az ügyben megkerestük az Aquaworld-öt, hogy reagáljanak a szemtanúk által elmondottakra. Válaszukat a lefolytatott belső vizsgálat után küldték el, és szó szerint közzétesszük:

A rendőrség megkeresésünkre azt írta, sem hivatalból, sem bejelentés alapján nem vizsgálódnak az ügyben.

Az Aquaworldben nem ez volt az első haláleset. Annak a vége ez lett.

Rovatok