Index Vakbarát Hírportál

Ügyvédjei szerint S. Ábel senkinek sem akart ártani

2017. augusztus 8., kedd 16:02

Nem akart prostituáltakat kirabolni, nem ártalmas senkire, korábban sem okozott soha senkinek fizikai sérülést, és soha nem állt szándékában, hogy ártson bárkinek S. Ábel, legalábbis az ügyvédjei szerint, akik kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót. S. Ábelt egy hete tartóztatták le, a Fővárosi Törvényszék szerint azért, mert olyan robbanószert állított elő otthon, amivel maradandó sérüléseket lehet okozni.

„Annyi a tény, hogy amit kotyvasztott, azt kiöntötte” – mondta a közel kétórás sajtótájékoztató vége felé összefoglalásképpen dr. Kiss D. Csaba, S. Ábel egyik ügyvédje. A tájékoztatót azután hívták össze, hogy ügyfelüket robbanóanyaggal és robbantószerrel való visszaéléssel gyanúsítják, július 31. óta előzetes letartóztatás alatt áll. Az előzetesről szóló döntés nem jogerős, mert az ügyvédek megtámadták azt.

„Nyilván mindenki meg tudja válaszolni, hogy milyen kép alakult ki a közvéleményben S. Ábelről, de én összefoglalom. 

Az a kép alakult ki, hogy ügyfelünk agresszív, gyilkos, tömeggyilkos, rabló.

Ezzel szemben az ügyiratok alapján azt lehet kiolvasni, hogy nem veszélyes senkire, ezt rendőri jelentések is említik, nincs bűncselekményre utaló nyom, és nem tervezte prostituáltak kirablását” – mondta dr. Ütő-Siklódi Zoltán ügyvéd, aki S. Ábel új ügyében dr. Kiss D. Csaba mellett látja el a férfi képviseletét.

Komoly bomba vagy csak egy pukkanó?

A Fővárosi Törvényszék július legvégén kiadott közleménye úgy fogalmaz, hogy S. Ábel házi készítésű bombával kísérletezett, és július végére sikerült előállítania egy „megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható" robbanószert. Az elkészült bomba a detonáció után 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket, de a pusztító hatást repeszekkel még tovább lehetett volna növelni, állította a törvényszék. Ezzel szemben az ügyvédek a nyomozati iratokra, rendőri jelentésekre hivatkozva azt mondják, hogy S. Ábelnek nem állt szándékában senkit sem bántani, és csupán hanghatást okozhatott volna az elegy, amit fekete lőporból és háztartási kémiai anyagokból előállított.

Az ügyiratok alapján az ügyvédek szerint nem egyértelmű, hogy mekkora mennyiségű anyagot állított elő ügyfelük: a nyomozati iratok egyike 2-3 gramm, a másik 60-70 gramm mennyiségről ír.

A rendőrség korábban rablás gyanújával is nyomozott, mivel S. Ábel és egy barátja között olyan beszélgetés zajlott, amiből a hatóságok szerint arra lehetett következtetni, hogy prostituáltak kirablását tervezik. Később egyébként a gyanúsítások között nem szerepelt rablás. Ezt a beszélgetésrészletet ismertették a sajtótájékoztatón az ügyvédek, így hangzott:

Ábel: Beteg állat.

Barát: Van pénzed, ez szóba jöhet.

Ábel: Ilyen palit kéne kirabolni, akik járkálnak ilyen kurvákhoz. Jó, ezzel magam ellen is beszélek. (nevet).

Barát: Felbéreljek valakit, hogy kiraboljon?

Ábel: Nem feltétlenül magamat akartam sértetti pozícióba helyezni.

Az ügyvédek szerint mivel nevetés közben beszélgettek, itt csak viccelődésről van szó, ráadásul a beszélgetésből szerintük úgy tűnik, védeni akarták a prostituáltakat. Ami viszont tény, hogy rablással végül nem gyanúsították meg S. Ábelt az ügyvédek szerint. Ugyanakkor 2010 óta két jogerős ítéletben is elítélték S. Ábelt erőszakos bűncselekmények miatt, és több más eljárás is volt ellene.

Mi történt az új esetben?

Az ügyvédek szerint tényszerűen annyi állapítható meg a nyomozati iratokból, hogy 

valamit készített S. Ábel, és a nyomozóhatóság szerint az robbanószer volt, illetve a szert ki is öntötte Kamaraerdőben egy fa tövébe.

Hogy miből készült a szer, azt nem árulták el, de azt igen, hogy minden összetevő bármelyik barkácsáruházban, festékboltban törvényesen beszerezhető. „Az a tény, hogy kísérletezik ilyesmivel, nem ütközik a törvénybe, sőt, meg merem kockáztatni, hogy rengetegen kísérleteznek ma Magyarországon ilyesmivel” – fogalmazott dr. Kiss D. Csaba ügyvéd. Később felolvasott egy szakértői véleményt is, ami szerint a szer „nagyon érzékeny, hőre, fizikai behatásra, súrlódásra is robban”. Az ügyvéd ezt a véleményt azonban furcsállta, szerinte ez esetben mindenfajta behatásra „fel kellett volna robbannia” az anyagnak. Ez nem történt meg, pedig S. Ábel utazott is az anyaggal a városban.

Az iratokból az is kiderült, hogy a hatóságok

S. Ábelt követték, lehallgatták, valamint a szülei tulajdonában lévő ingatlanokat titkos különleges eszközökkel (kamerákkal és mikrofonokkal) figyelték,

így gyűjtöttek róla információkat.

Az ügyvédek a megfigyelésekre alapozó nyomozói jelentésekből felolvastak néhány kiragadott részt, csupa olyat, ami az ügyvédek szerint alátámasztja, hogy S. Ábel nem veszélyeztetett senkit.

Szabadlábon, de mégsem

Megkérdeztük az ügyészséget, hogy amikor a TEK most elfogta S. Ábelt, akkor ő állt-e még bármilyen szankció hatálya alatt. Azt a választ kaptuk, hogy a jogerős ítélet meghozatalakor a rá kiszabott büntetés kétharmad részét előzetesben és házi őrizetben már kitöltötte, tehát szabadlábon volt, de úgy, hogy „a még kitöltetlen büntetés rész vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás kérdésében döntés még nem született”. Ez idő alatt követte el a megalapozott gyanú szerinti újabb bűncselekményt.

Az egyik idézett, 2017. július elejéről származó nyomozói jelentés például azt írja, hogy S. Ábel nem készített elő súlyosabb bűncselekményt. „A felvételeket megtekintettem, amelyek során nem volt olyan szöveg, fotó vagy videórészlet, amely kapcsolatba hozható lenne bármi típusú bűncselekménnyel vagy annak előkészületével, továbbá arra sem adtak utalást, ami alapján feltehető lenne, hogy a nevezett személy súlyosabb bűncselekményhez készítene felszerelést" – írta a nyomozó az ügyvéd szerint. Majd idézett egy másik rendőrtől is: „jelentem, hogy a fenti ügyben a házkutatás során az eljárás alá vont S. Ábellel hosszasan kommunikáltam, megkérdeztem, hogy a fegyverre milyen célból van szüksége, elmondta, hogy a szentendrei lőtéren szerette volna használni, mert vonzzák a muzeális fegyverek.”

Az ügyvédei szerint S. Ábel valóban nagyon szereti a muzeális fegyvereket, gyűjtőszenvedéllyel rendelkező ember, mondták róla. „Sok ilyen emberrel találkozhatunk. Szereti a magyar történelmi ereklyéket, gyűjtőszenvedélyének tárgyát képezik a karórák is, meggyőződésünk szerint ez nem bűncselekmény" – fogalmaztak. Mindenesetre pár héttel azelőtt, hogy a robbanószer miatt előzetes letartóztatásba került, S. Ábelnél lefoglaltak egy muzeális fegyvert. Ügyvédjei szerint a fegyverrel nem lehetett lőni, ugyanis hiányzott belőle az a csappantyú, ami az eszközt erre alkalmassá teszi.

Ki az az S. Ábel?

S. Ábel joghallgató neve 2010-ben jelent meg az országos sajtóban, miután kiderült róla, hogy verseket ír a külföldi iskolai lövöldözések hatására, amelyekben arra is utal, megölne 22 embert, hogy aztán magával is végezzen. Ez az általa az internetre kirakott videókból derült ki. Emiatt a Kúria 2015-ben két és fél év letöltendő börtönre ítélte emberölés előkészítése miatt, de ezt az ítéletet az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette, mert meghozatalában egy olyan bíró is közreműködött, aki az ügy egy korábbi szakaszában vizsgálóbíróként járt el, ami összeférhetetlen.

Az AB döntése idején már tudni lehetett, hogy S. Ábel nem csak a lírai énje vonzódik a fegyverekhez, 2013-ban bement a Móricz Zsigmond körtéren egy fegyverrel McDonald’sba, és többször belelőtt a mennyezetbe. Ezért idén márciusban négy és fél évre ítélték. Habár az Index is azt írta, hogy azóta házi őrizetben volt, az ügyvédjei most ezt cáfolták, fentebb a keretes írásunkban olvashatják, miért.

S. Ábellel 2011-ben készítettünk videóinterjút:

Tudtam, hogy innen nem lesz egyszerű kikeveredni

Rovatok