Index Vakbarát Hírportál

Magyarok is segítenek Texasban

2017. szeptember 3., vasárnap 09:18 | aznap frissítve

Szombattól magyar segélymunkások is részt vesznek a mentésben a Harvey vihar sújtotta térségben Texasban – írja az MTI.

A Baptista Szeretetszolgálat három fős csapata szombat este csatlakozott a Mexikói-öböl partjától nem messze fekvő Nederland nevű településen a Rescue24 észak-karolinai baptista egységéhez. A magyarok és az amerikaiak vasárnap közösen állítanak fel mobil konyhát és tisztálkodást segítő bázist. Az Észak-Karolinából érkező, több kamionból álló, önkéntesek által üzemeltetett komplex humanitárius konvoj olyan helyen is üzemelhető, ahol összeomlott az infrastruktúra.

A segélycsapat így már hétfőtől napi negyvenezer adag meleg ételt készít, a hozzájuk forduló rászorulók zuhanyozhatnak és igénybe vehetik a gyorsmosodát is. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója - akinek a mostani a hatvanadik nemzetközi bevetése - az MTI-nek elmondta: 2005 óta a magyar és az amerikai humanitárius segélymunkásoknak és szakembereknek ez a negyedik közös akciójuk az Egyesült Államokban. Minden alkalommal viharok pusztítása után siettek az áldozatok segítségére, ott voltak 2005-ben a Louisianát sújtó Katrina, majd a 2012 októberében a keleti parton végigsöprő Sandy és a 2016 őszén Floridára lecsapó Matthew hurrikán pusztításainak helyszínein is.

A Harvey hurrikán óriási pusztítást végzett Texasban, Donald Trump összesen közel 8 milliárd dollárt (2000 milliárd forintot) kért a Kongresszustól a helyreállításai munkálatokra. 

Rovatok