Index Vakbarát Hírportál

Egyévnyi eső egy hét alatt

2017. augusztus 28., hétfő 22:25

Texas történetének legnagyobb viharát hozta el a Harvey hurrikán, amely az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városát is vízzel árasztotta el – pedig a hurrikán még igazán el sem érte Houstont.

Az agglomerációval együtt 6,6 milliós Houstonra egy évnyi eső zúdulhat le egy hét alatt, az elmúlt két napban 75 centiméter eső esett, kisebb folyókká változtatva az utakat – írta a BBC.

Öt halálos áldozata van a péntek délután óta tartó ítéletidőnek, kétezer embert evakuáltak.

Esni fog vagy nem?

„Minden adó kicsit mást mond az előrejelzésében. Éjszakánként, ahogy hidegebb lesz, jobban esik, nagy kérdés, mi lesz ma este” – mondta Houstonból Szabó Andrea. „A mi városrészünk valamennyire szerencsésebb, ha most kinézek az ablakon csak olyan mintha kiadós eső esne,

viszont ez a pár utcányi terület lényegében egy szigetté változott, amit sem gyalog, sem autóval nem lehet elhagyni.

Volt már olyan mély a víz az úton, hogy volt, aki csónakkal ment végig rajta.

A városrész szerencsésebb azért is, mert egy 20 évvel korábbi hurrikán itt nagyobb pusztítást végzett, ami után korszerűbb csatornahálózatot építettek mint Houston többi részén, így könnyebben megbirkózik a nagy esővel, bár már így is teljesítőképessége határán mozog.

A Houston környékén lévő víztározók is lassan megtelnek, már tervben van szükség esetére a megnyitásuk, amivel lakásokat fognak elárasztani – ezeket előzetesen kiürítik. Erre már figyelmeztették két tározó a környékbeli lakóit. 

Egyelőre 30 ezer otthon van, ahonnan ettől függetlenül is ki kel költözni hosszabb időre, mert a beömlött víz miatt hamarosan lakhatatlanná válik. Így járt Houston elővárosában Dickinsonban az a nyugdíjas otthon, amelyben már az ott élők derékig álltak a vízben, mire megérkezett a segítség.

Egyelőre az esőt nem kísérte szél, a kérdés az, hogy a vihar is eléri-e a várost, vagy az optimistább forgatókönyv szerint inkább nyugatabbra, kevésbé lakott területre esik az útja. Ha újra a tenger felé fordul a hurrikán, akkor felerősödik, iránya ismét nehezen lesz megjósolható.

Houston leállt

A háztartások 96 százalékában van áram, a lakók nagy többsége elfogadható körülmények között rekedt a városban és saját otthonában. Igaz, ez a maradék 4 százalék így is csaknem 300 ezer embert jelent, aki áram nélkül maradt. A boltok péntek óta zárva vannak, sokan kifuthatnak a készleteikből. Nem tudni, meddig tart az eső, remélhetőleg csütörtökre alábbhagy az ítéletidő, az általános iskolák a héten zárva lesznek az egyetem csütörtökre tervezi, hogy újra kinyit.

Lehet, hogy kézenfekvő lett volna elhagyni a várost, de a hatóságok a pánikszerű menekülést is el akarták kerülni. Ezért is tanácsolhatta Houston polgármestere a lakóknak, hogy inkább maradjanak otthon. 

Sylvester Turner arra emlékeztetett, hogy 2005-ben a Rita hurrikán idején a nagyobb mértékű evakuálást választották, aminek az eredménye az lett, hogy sokan csaknem egy napon keresztül ragadtak az utakon, sokkal rosszabb körülmények között, mintha otthon maradtak volna. Akkor az utakon több tucat ember vesztette életét – miközben a hurrikán magja végül elkerülte a várost.

Houston egyes részeit néhány éves rendszerességgel kisebb-nagyobb mértékben elönti a nagy viharral érkező eső, az árvíztérképek alapján azonban elvileg mindenki tudhatja, hogy saját otthona mennyire kockázatos területen fekszik. Úgy tűnik, az érintettek közül sokan nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget, noha az áradás szempontjából kiemelten veszélyes területekről külön felszólítás nélkül is elmehettek volna a lakók. 

Az alternatív tényekkel is meg kell küzdeni

Szombat óta azonban már gyakorlatilag nem lehet elhagyni a várost, Houston kifelé vezető autópályáit lezárták, miután megközelíthetetlenné váltak a víz miatt. Így is vannak, akik autóikkal felüljárókon rekedtek, miután a fel- és lejáratot elöntötte a víz.

A közösségi hálón a pletykák is gyorsan terjednek, a korábbi napokban már nagy károkat szenvedett Corpus Christi vezetésének cáfolnia kellett azt a híresztelést, amely szerint korlátozzák a városba való ki- és bejutást, mindenki szabadon visszatérhet.

Az olajkitermelést is megcsapolta Harvey

A Mexikói-öböl felől, Texas délkeleti részét elért hurrikán miatt negyedével csökkent az öbölben folyó olajkitermelés is: a napi 1,75 millió hordó 428 ezerrel kevesebbet hoztak a felszínre. 86 földgáz- és olajmezőn működő fúrótornyot kiürítettek a területen lévő 737-ből. Ez egy időre az olajárat is megdobhatja.

A Harvey hurrikán azonban nem dönt amerikai csúcsokat. A hurrikán biztosítási kára jócskán elmaradhat a jelenlegi becslések szerint a Katrina és a Sandy által okozottól - közölte a világ egyik legnagyobb viszontbiztosító társasága, a Hannover Re hétfőn. 

A Hannover Re, a világ egyik legnagyobb viszontbiztosító társasága hétfői közlése szerint a Katrina nevű hurrikán által 2005-ben okozott biztosítási kár nagyjából 80 milliárd dollárt tett ki, hét évvel később a Sandy hurrikán általi kár pedig mintegy 36 milliárd dollár volt, míg a Harvey hurrikán általi kárt jelenleg kevesebb mint 3 milliárd dollárra becsülik. Azonban ez még csak egy korai becslés, az ágazati szakértők folytatják a károk felmérését, a vihar még nem ért véget.

Rovatok