Index Vakbarát Hírportál

Arra számítottam, hogy a Fidesz elküld a picsába

2017. október 11., szerda 11:48

Éppen akkor, amikor az MSZP válságba került a választásokra készülve, és a miniszterelnök-jelöltjük visszalépett, a Fidesz váratlanul elfogadta a vitára való kihívásukat. A szocialista Molnár Zsolt és a fideszes Németh Szilárd múlt csütörtökön este ült asztalhoz az ATV stúdiójában. 

A vita után annak visszhangjára voltunk kíváncsiak a pártokban. Főleg, hogy a sajtóban körbefutott az a pillanat, amikor a bevándorlásról hirtelen a gyerektáboroztatásra váltott át Molnár Zsolt, Németh pedig a papírjai között kezdett kutakodni. Ezt egyébként Havas Henrik is szóvá tette egy műsorában. Az MSZP-ben is vannak olyanok, akik „büdösnek” érzik ezt az egészet.  

Miért fogadta el a Fidesz a felkérést?

Ujhelyi István a Vasárnapi Híreknek azt mondta, hogy ha ő a hatalom helyében lenne, „akkor egy-két hónapig kevésbé bántanám, sőt meg is emelném egy kicsit a kormánymédiában az MSZP-t, majd egy kormányközeli közvélemény-kutatóval kimutattatnám, hogy 3-4 százalékot erősödött. A vezetők elégedetten hátradőlnének, mégiscsak jó, hogy elment Botka.” Ujhelyi István Botka László visszalépése után mondott le pártbeli pozíciójáról, feltehetően nem nézi jó szemmel a Botka által a nyáron leárulózott Molnár nyomulását. Az MSZP jelenleg béna kacsa, nincs kommunikációs vezetőjük, ebben a helyzetben robbant be Molnár vitafelhívása.

Az nyilvánvaló, hogy Németh Szilárd nem fogadhatta volna el a vitára való felkérést, ha a kormányzati kommunikációs gépezetet irányítók erre rá nem bólintanak. Ezt megerősítette egy vezető fideszes forrásunk, aki szerint ma nincs az a fideszes politikus, aki eltérhetne a kommunikációs stratégiától.

Mégis, a Fidesz egy kevésbé vitaképes és „veszélyes csókát" engedett az MSZP-vel leülni vitázni azok után, hogy az elmúlt években sosem mentek bele nyílt vitába. Némethet szénné égethették volna", tele van ügyekkel", Csepelen és a birkózószövetségben sincs sikerszériában", fogalmazott szocialista forrásunk. Ezzel a háttérrel tehát Némethnek mindenképpen kellett felhatalmazás, hogy elfogadhassa a vitát.

Az MSZP-ben Botka visszalépése után kevés figyelmet kapott a vita és annak utóélete. Sokkal nagyobb problémákkal kell most szembenéznie a szocialista pártnak, derült ki a beszélgetéseinkből.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben Molnár Zsoltot milyen szempontok vezérelték a vita megszervezésében és lebonyolításában, főleg, hogy őt a pártban nem a gyors riposztjairól és lehengerlő vitakultúrájáról ismerik. A kommunikációs képességeit a pártban elismerik, de az egyik szocialista forrásunk szerint inkább kifejtős és érvelős vitákban jönnek elő az erősségei, nem az adok-kapokban.

Molnár Zsolt minderről kedden az Indexnek azt mondta, nem számított arra, hogy a Fidesz elfogadja a vitafelkérést.

Nem Németh Szilárdra gondoltam, hanem arra, hogy a Fidesz elküld a picsába.

Két vagy három éve már vitáztak Némethtel, most Molnár azt mondta, ellenfele akkor a vitában legalább reagált a felvetéseire. Hallottunk olyan szocialista párti véleményt, hogy Molnár ezzel a vitával hatalmas öngólt rúgott. Molnár szerint is szörnyű volt, de azért, mert a vitában nem tudott olyat mondani, amire Németh ne sorosozással válaszolt volna.

Én is csodálkoztam, amikor Németh Szilárd megjelent egy paksamétával.

Én ezeket fejből tudom" – mondta Molnár arra, hogy ő hogyan készült fel. Ezenkívül Molnárt egy stáb is segítette a felkészülésben, „amiben szakértő, szakmai segítség, nemzetbiztonsági szakértő is volt.

Nem a Tarjányi Péter

– mondta Molnár.

A Havas-féle feltételezés eléggé kiakasztotta, szerinte mindegyik téma, amit felhozott, kellemetlen a Fidesznek. De ezekre Németh nem is reagált, mondta. Szerinte inkább ezekről kellene írnia a médiának, arról, hogy Németh nem cáfolta, milliárdok mennek haveri zsebekbe kommunikációs megbízásból, illetve Budapest 2006-os felgyújtását sem cáfolta. Ezekből melyik nem elég erős állítás?" – kérdezte tőlem. Azt is mondta, hogy inkább Rogán Antalt tartja közelinek ezekhez a témákhoz.

A szocialista pártban nem mindenki osztja ezt a nézetet. Vannak olyanok, akik szerint Molnár nem kérdezett olyat, amit a Fidesz nem akart. És hogy Molnár csak elterelési akciónak használta a tévés vitát, hogy kívülről úgy tűnjön, mint aki a Fidesszel (az ellenféllel) keményen vitázik, és aki képes a sarokba szorítani Németh Szilárdot.

Visszanéztem, hogy az MSZP mennyire tartotta napirenden az elmúlt időszakban például a gyerektáboroztatás kérdését. Nem találtam nyomát olyan szinten a témának, hogy arra Németh Szilárdnak okkal jó előre fel kellett volna készülnie. A vita másnapján például a szocialista Bangóné kiadott egy közleményt a gyermektáboroztatásról, de az Mészáros Lőrinc vállalkozásának megjelenéséről szólt.

Megkérdeztem Rónai Egont, az ATV Egyenes beszéd című műsorának a műsorvezetőjét, aki a vitát vezette, hogy miért alakult így a vita, és mennyire van ebben része a csatornának. Rónai szerint nagy hagyománya van a politikai vitáknak a tévében, és „kínálta magát a lehetőség. Igyekszünk ezután is politikai vitákat rendezni, ez nem rajtunk fog múlni.”

Mégis, milyen előkészületek előzték meg a vitát? Rónai szerint különösebb előkészítést nem igényelt sem a helyzet, sem a két vendég. „A témakörök adottak voltak, ez a Molnár Zsolt által megfogalmazott kihívásból és az arra adott fideszes válaszból is következett.”

„Két szempontban állapodtunk meg: felváltva kapnak kérdéseket, és ezáltal igyekszem arányos időtartamban szót adni a feleknek. Valamint megállapodtunk abban, hogy szabadon vitatkozhatnak, nem kell akadémiai csendben végighallgatniuk a másik mondanivalóját. Utóbb megállapíthatom talán, hogy ez túlzott bizalomnak bizonyult" – mondta a műsorvezető.

Havas Henrik feltételezését Rónai marhaságnak nevezte. „Nem tudták, mit fogok kérdezni, Németh Szilárdnál pedig nem adatok, hanem a Soros-konzultáció kérdései voltak.”

Molnár mostantól egy darabig nem vitázik a tévében, a következő MSZP–Fidesz-összecsapás a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője, Gulyás Gergely és Tóth Bertalan között lesz az RTL Klubon.

Rovatok