Index Vakbarát Hírportál

Nem ment át az arányos választási rendszerről szóló javaslat a Fideszen

2017. november 13., hétfő 15:22

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elé került az az előterjesztés, amit a szocialista Tóth Bertalan, az LMP-s Hadházy Ákos, valamint a független Fodor Gábor, Szabó Szabolcs és Szabó Tímea nyújtott be az arányos választási rendszerről. A törvényjavaslat alapját a Közös Ország Mozgalom javaslatai képezik, amit 8 ellenzéki párt támogatott.

Tóth Bertalan a bizottság ülése után - az MTI beszámolója szerint - azt mondta, hogy az indítványt nem vette tárgysorozatba a bizottság, mert szerinte

a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy egy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát.

Elmondása szerint a bizottsági vita során a fideszes képviselők megfelelőnek, arányosnak, demokratikusnak minősítették a jelenlegi választási rendszert, miközben azzal alig több mint 40 százalékos támogatással szerzett kétharmadot a Fidesz, ráadásul a győztest kompenzálja.

Az MSZP frakcióvezetője szerint az ő törvényjavaslatuk igazságos, átlátható és arányos választási rendszert vázol fel. A parlamentbe öt százalék helyett négy százalékkal is bejuthatnának a pártok, azaz a választói akarat még jobban megjelenhetne, de javaslataik kiszűrnék a kamupártokat is.

Ebben a rendszerben egyéni választókörzetben és listán lehetne mandátumhoz jutni, és megszűnne az a számukra elfogadhatatlan diszkrimináció, hogy két Londonban élő magyar fiatal különbözőképpen szavazhat attól függően, hogy Kolozsvárról vagy Budapestről származik. Az új választási rendszer azonban fenntartaná a határon túl élők szavazati jogát.

Gulyás Márton korábban azt mondta, ha a Fidesz nem támogatja a Közös Ország Mozgalom javaslatát, polgári engedetlenséget hirdetnek.

Az MSZP bezzeg támogatja a Fidesz javaslatát

Az ellenzéki politikus szerint a bizottsági ülésen történtektől függetlenül az MSZP-frakció megszavazza kedden az Országgyűlésben a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert által benyújtott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosítását.

Az MSZP támogatását azzal indokolta, hogy az Országgyűlés bizottságai támogatták a szocialisták módosító javaslatát - amely a Közös Ország Mozgalom elképzelései között is szerepel -, miszerint a választáson egy százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást. Mint mondta, megengedhetetlen, hogy több száz millió forint közpénzt ezek a kamupártok eltüntessenek 2018-ban.

Rovatok