Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi történet arról, hogyan szűnt meg a Párbeszéd Twitter-fiókja

2017. december 27., szerda 11:04 | aznap frissítve

Az egész egy ártatlannak látszó megosztással kezdődött. Karácsony van, minden a szeretetről meg a családról szól, 2017-ben pedig mi mással lehetne megkoronázni ezt az egészet, mint hogy ki is posztoljuk valamelyik közösségi felületre a legszeretetteljesebb képeket.

Így tettek Z.-ék is, a karácsonyfa mögül kukucskáló gyermekük képét posztolták a Twitteren, és hogy milyen jól sikerült a fotó, azt nemcsak az arra érkező lájkok mutatták, hanem az is, hogy a kislány egyszer csak megjelent a Párbeszéd falán, mivel a párt retweetelte a képet.

Kevés felháborítóbb dolog van annál, mint amikor egy politikus az ember gyermekét használja saját maga népszerűsítésére, ezt az esetet pedig még felháborítóbbá tette, hogy ehhez engedélyt se kértek. És hol van még a vége?!

A szülők szerint „tényleg többször kértük őket, Twitteren, privátban Facebookon, hogy vegyék le. És meg arra sem voltak képesek, hogy visszabüfizzék, hogy bocsi nem, vagy bocsi mingyá, csak betoljuk a bejglit..."

A szülők hiába várták a választ, ezért kénytelenek voltak privátra állítani a képet, ami így eltűnt a Párbeszéd feedjéből. Aztán később kapcsoltak a pártnál.

Mint a válaszból kiderült, a párt Twitterét egy külsős, „elvileg sikeres twitteres" csinálta, akivel az elején tisztázták, hogy egy párt nevében mit szabad és mit nem. A csatorna üzemeltetője pedig a párt szerint is átlépett egy határt, ezért a Párbeszéd törölte az egész fiókot. Később még egyszer elnézést kértek, és valódinak tűnő megbánással arra a következtetésre jutottak, hogy feltehetően a fiók kezelője több kárt okozott, mint amekkora hasznuk volt vele.

Az Indexnek a párt szóvivője, Tordai Bence válaszolt. Mint írta, a felületet eddig egy olyan magánszemély kezelte, aki „nem járatos a politikai kommunikáció sajátosságaiban”, hiba volt részéről privát – és különösen: gyerekekről készült – képeket egy párt csatornáján retweetelni, továbbosztani, ahogy hiba volt figyelmen kívül hagyni az ezzel kapcsolatos jelzéseket is.

„Gondoskodunk arról, hogy a jövőben hasonló hiba ne fordulhasson elő."

A Párbeszéd 2015-ben társelnökein keresztül csatlakozott az Eötvös Károly Intézet kezdeményezéséhez, és azóta is következetesen tartjuk magunkat az általuk megfogalmazott ajánlásokhoz a gyerekek és a politika viszonyával kapcsolatban. Ezen túlmenően nemcsak a gyerekek esetében – de sérülékeny csoportról lévén szó, esetükben különös gondossággal eljárva –, hanem általában véve is tiszteletben tartjuk a képmáshoz való jogot, és igyekszünk követni az ezzel kapcsolatos írott és íratlan normákat.”

Rovatok