Index Vakbarát Hírportál

Megbocsáthatatlan és primitív, magyar pártok a román kormányfő nyilatkozatáról

2018. január 11., csütörtök 23:15 | hat éve frissítve

Óriási felháborodást keltett Mihai Tudose román miniszterelnök nyilatkozata, aki akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat, akik a szülőföldjükön székely zászlót tűznek ki. Tudose szerdán este a Dcnews.ro portál szerint a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban azt mondta:

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

Fidesz 

A Fidesz szerint elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan a román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata. Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: ez a kijelentés a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idézi, és olyan agresszivitásról tanúskodik, amely egy magát európainak tekintő állam kormányfőjétől megengedhetetlen. Hídvégi szerint Mihai Tudose szavai "túlmennek minden határon, példátlanok az európai politikában és végérvényesen belevésődnek minden magyar lelkébe és emlékezetébe". A kommunikációs igazgató szerint a román miniszterelnök azonnali bocsánatkérése a minimum, a Fidesz-KDNP pedig mindent megtesz azért, hogy megvédje az erdélyi magyarokat akár Románia "primitív" kormányfője ellen is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 444.hu-nak azt mondta: a román miniszterelnöknek minden erdélyi magyar embertől bocsánatot kell kérnie: "Ez a stílus, ez a tónus az Európai Unióban és az európai politikában megengedhetetlen."

LMP

Az LMP szerint a román miniszterelnök nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagjának közleménye szerint 2018-ban megengedhetetlen egy ilyen nyilatkozat. Felszólította a külgazdasági és külügyminisztert, hogy szóbeli jegyzék formájában azonnal tiltakozzon Románia budapesti nagyköveténél, és vegyen igénybe minden diplomáciai eszközt azért, hogy a román miniszterelnök haladéktalanul bocsánatot kérjen. 

Együtt

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke a Facebookon azt írta: ez az elfogadhatatlan kijelentés a történelem legsötétebb korszakait idézi, mely nem megoldja, hanem tovább élezi a feszültségeket, s új problémákkal sújtja a közép-kelet-európai térséget. Ez a hozzáállás nem a székely zászlóról szól, hanem arról, hogy államhatároktól függetlenül mindenkinek joga van az önrendelkezéshez és a szabad identitásválasztáshoz, legyen bár magyar, román vagy bármilyen nemzetiségű. A román kormányfőnek azonnal vissza kell vonnia nyilatkozatát, és bocsánatot kell kérnie mindazoktól, akiket szavaival megbántott.

RMDSZ

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő nyilatkozatát. Porcsalmi szerint Tudose "a primitív és középkori viszonyokra jellemző" nyilatkozatával leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget. "A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról" -mondta az RMDSZ elnöke, aki szerint Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, "de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele".

Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnöke állásfoglalásában Románia  alkotmányára hivatkozva azt írja: az alkotmány 6. cikkelye kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. "Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le" - jelentette ki a politikus. 

MSZP

„Ez döbbenetes!” – reagált közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, volt MSZP-alelnök Mihai Tudose szavaira. „EP-képviselőként a román kollégákhoz fordulok, hogy tolmácsolják őszinte felháborodásomat a román kormányfőnek. Az európai demokráciákban egy felelős állami vezető nem reagálhat így őshonos kisebbségek törvényes törekvéseire. Akár tetszik az neki, akár nem. Nemzetek és nemzetiségek párbeszédében megengedhetetlen ez a hangnem! Ez csak a magyar nacionalisták és a román izmozó társaik kezébe ad veszélyes fegyvert.”

Rovatok