Index Vakbarát Hírportál

A külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

2018. október 10., szerda 13:17

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, írja az MTI. A tárca parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott,

"minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája."

Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Az államtitkár azt mondta, az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában "halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében - sorolta az államtitkár.

Elmondta: a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap "halállistáján", már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.

Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán - tette hozzá.

"Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak"

- fogalmazott.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében annak a több mint 300 fős listának az alapján, amit az ukrán nacionalista weboldal, a Mirotvorec (Béketeremtő) tett közzé hétfő este magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai lakosokról.

Magyar Levente a sajtótájékoztatón ma arról beszélt, az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív "deportálásához, kitoloncolásához" gyűjtenek támogatást. Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament, mondta.

Az államtitkár szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna "katonai támaszpontot" hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak. Magyar szerint mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján.

Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus

Ebben a helyzetben "felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit", akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában - mondta az államtitkár. Kérdésre válaszolva közölte: a nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz. A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja.

A minisztérium épületéből távozó Ljubov Nepopot a sajtó képviselői meg akarták kérdezni a kialakult helyzetről, de a nagykövet nem válaszolt kérdésekre.

Magyarország és Ukrajna között az okozott újabb feszültséget, hogy szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin külügyminiszter kijelentette, hogy a magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt, ezért Budapest vagy hazarendeli az időközben nemkívánatos személynek minősített beregszászi magyar konzult, vagy Kijev utasítja ki. Magyarország szerint viszont nem történt semmilyen törvénysértés, ezért a külügyminisztérium nem látta megalapozottnak egyetlen Ukrajnában szolgálatot teljesítő magyar diplomata hazarendelését sem.

Ezután az ukrán külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tudatta, hogy a beregszászi magyar konzulátus egyik konzulját nemkívánatos személynek minősítette, és 72 órát adott neki az ország elhagyására. Válaszul Budapest még aznap kiutasított egy ukrán konzult Magyarországról.

Rovatok