Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz megszavazta a Sargentini-jelentés elítélését

2018. október 16., kedd 12:39

A Fidesz–KDNP-vel szavaztak a kilépett, kizárt jobbikosok. A Jobbik tartózkodott, az LMP, az MSZP, a DK és a Párbeszéd nemmel szavazott az elutasításra.

A magyar parlament megszavazta a Sargentini-jelentés elutasításáról szóló fideszes javaslatot.

A képviselők 129 igen, 26 nem szavazattal és 18 tartózkodással fogadták el a Fidesz erről szóló javaslatát.

A szavazáson nem történt nagy meglepetés. A fideszesek igennel szavaztak, a Jobbik tartózkodott, az LMP és a baloldali pártok nemmel szavaztak.

A határozati javaslatot  Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyújtotta be. A „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról" címet viselő dokumentum kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Columbo és mérgezett nyíl

A parlamentben október elején zajlott a javaslat általános vitája, amelyen a fideszesek változatos jelzőkkel illeték a Sargentini-jelentést. Gulyás Gergely szerint ez egy „bevándorláspárti jelentés”, amely azért született, hogy Magyarország bevándorláspolitikáját elítélje.

Dömötör Csaba államtitkár azt mondta: a Sargeninti-jelentés „olyan, mint a Columbo": már az elején tudjuk, mi a dörgés". A KDNP-s Vejkey Imre úgy fogalmazott: a Brüsszel–Strasbourg–Soros-triumvirátus kiirtotta a keresztény értékeket nyugaton, mérgezett nyilaikat Magyarországra zúdítják." A legújabb mérgezett nyíl a Sargentini-jelentés."

Álvita, figyelemelterelés

Az ellenzék változatosan értékelte a Sargentini-jelentést, de mindannyian a Fideszt vádolták azzal, hogy parlamenti vitát rendezve felfújja az ügyet, és nem a jelentés valódi mondanivalójára reagál.

(Borítókép:  Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). - f otó: Szecsődi Balázs /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok