Index Vakbarát Hírportál

Az elítélt Nikola Gruevszki megkapta a magyar menekültstátuszt

2018. november 20., kedd 13:57 | aznap frissítve

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültsátuszt – értesült a Magyar Idők. A kormánylap megkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, de a szervezet nem tudta megerősíteni az információt, mondván a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást.

A Magyar Idők szerint a bevándorlási hivatal megalapozottnak találta Gruevszki félelmét, hogy hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát.

Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve az érvelés szerint.

A Magyar Idők azt írta, "a hatóság a kérelmező macedón politikus nyilatkozatait összevetette az eseményeket taglaló dokumentumokkal, sajtóhírekkel, és megállapította, hogy azokban nem volt olyan ellentmondás, amely alapján megkérdőjeleződött volna Gruevszki szavahihetősége és az általa elmondottak valóságtartalma."

A menekültügyi hatóság éppen ezért arra a következtetésre jutott, hogy Nikola Gruevszki valószínűsíteni tudta a hazájában koholt vádak alapján ellene indult eljárások jogszerűtlenségét, és az őt ért diszkriminációt, írja a kormányközeli lap, hozzátéve:

Egyúttal megállapították, hogy az igazságszolgáltatás pártatlansága megkérdőjeleződött a volt kormányfővel szemben. A jogszerűtlenségek olyan mértékben súlyosak, hogy azok elérik az üldöztetés szintjét

– állapította meg a hatóság a Magyar Idők cikke szerint.

A lap online kiadásában is megjelent, és ezzel szinte egyidőben az MTI is lehozta a szerb elnök hétfő este adott nyilatkozatát, hogy Gruevszki a szerb-magyar határon egy személyivel, és egy neki még Albániában kiállított belépési engedéllyel igazolta magát, így juthatott át Magyarországra.

A Magyar Idők további részleteket közöl az útjáról, de ezek nagyjából már ismertek voltak külföldi lapértesülésekből.

Eszerint Gruevszki november 10-én Macedóniából az albán fővárosba, Tiranába ment, ahol felkereste a magyar nagykövetséget, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. Ezt követően Montenegróba, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. Úti okmányként személyi igazolványát használta, amely Albániában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában is érvényes. A szerb–magyar határra november 12-én hajnal 5 órakor érkezett. A menekültügyi hatóság Budapesten november 12-én hallgatta meg személyesen őt.

Aleksandar Vucic szerb elnök mindehhez hozzáfűzte, hogy "az Interpol szkopjei irodája csak november 13-án 19 óra 35 perckor küldte el nekünk a nemzetközi elfogatóparancsot. Mit várnak? Hogy olyan embereket tartóztassunk le, akik ellen elfogatóparancs sincs? Pláne nem nemzetközi elfogatóparancs".

A Magyar Idők azt is írja, hogy Gruevszki november 14-én, ismételt hatósági meghallgatásán nyilatkozott arról, hogy miért nem volt lehetősége a Magyarországra érkezéséig érintett biztonságos harmadik országnak minősülő két államban – Szerbiában és Montenegróban – védelmet igényelni, illetve azt a védelmet miért nem ítélte hatékonynak. "Ennek oka, hogy Macedónia mindkét említett országgal jó kapcsolatot ápol, kiváló az együttműködés köztük, ezért Gruevszki attól fél, hogy

akár Szerbiába, akár Montenegróba való visszatérése esetén átadnák őt a macedón hatóságoknak.

A magyar menekültügyi hatóság a lap szerint elfogadta ezt a nyilatkozatot és megállapította, hogy "a menedékjogról szóló törvény megfelelő passzusa alapján a kérelem tekintetében nincs elfogadhatatlansági ok".

Gruevszki 2006-tól tíz éven át irányította Macedóniát. Ideológiai szövetségese volt Orbánnak a migráció és Soros György kapcsán is. A kétmilliós egykori jugoszláv köztársaságból indult a Stop Soros! kampány is.

A politikus pont egy hete a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten bujkál és menedékjogot kért. Azt írta, azért ment el Macedóniából, mert több halálos fenyegetést kapott. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna börtönbe vonulnia, de miután Budapestre menekült nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Hétfőn a parlamentben is téma volt a volt macedón kormányfő ügye, Gulyás Gergely egy kérdésre azt válaszolta, hogy nem kaptak kiadatási kérelmet Macedóniából, holott Zoran Zaev macedón miniszterelnök múlt szerdán azt mondta, hogy már kérték a kiadatását. Szijjártó Péter külügyminiszternek Brüsszelben is nyilatkoznia kellett az ügyről, miután felmerült, hogy magyar diplomaták is részt vehettek Gruevszki Magyarországra hozatalában. Szijjártó azt mondta, nem a magyar kormány dolga, hogy jutott ki Macedóniából a volt kormányfő.

Rovatok