Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely a Gruevszki-ügyről: Semmilyen kiadatási kérelem nem érkezett

2018. november 19., hétfő 14:27

A Gruevszki-ügytől hangos a parlament hétfőn. A napirend előtti történésekről és a parádés Csubakka-védekezésről már beszámoltunk, az azonnali kérdések órájában Gulyás Gergely közölt egy újabb információt az ügyről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Jobbik frakcióvezetőjének kérdéseire válaszolt. Gyöngyösi Márton egyebek mellett azt kérdezte, miért nincs Gruevszki a tranzitzónában, és miért nem adják ki Macedóniának a börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnököt.

Gulyás erre azt válaszolta, hogy

semmilyen kiadatási kérelem nem érkezett Macedóniától.

Ha pedig majd lesz kiadatási kérelem, a magyar jogszabályok alapján bírálják el. Mindez azért érdekes, mert Zoran Zaev macedón kormányfő múlt héten ennek ellenkezőjét állította.

Az MTI tudósítása szerint Zoran Zaev szerdán Szkopjéban azt jelentette be, hogy

a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól.

Zaev még azt is hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki kárt okozott Macedónia állampolgárainak.

A macedón 1TV-nek a kormányfő később azt nyilatkozta, Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, és reméli, hogy a magyar fél a Nikola Gruevszki ellen kiadott nemzetközi körözésnek megfelelően fog lépni. Csütörtök reggel pedig macedón kezdeményezésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel.

Elképzelhető persze, hogy még hivatalosan nem érkezett meg a kiadatási kérelemről szóló dokumentum, így mindenkinek igaza van.

Rovatok