Index Vakbarát Hírportál

Gruevszki megerősítette, hogy megkapta a politikai menedékjogot

2018. november 20., kedd 16:30 | aznap frissítve

Ahogy azt megírtuk a kormánylap alapján, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátuszt. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal egyelőre hivatalosan nem erősítette meg az információt, mondván a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást. Most Gruevszki maga posztolta Facebookra, hogy Magyarországtól megkapta a menekültstátuszt.

Ma, az EU- és NATO-tagország Magyar Köztársaság pozitívan bírálta el a macedóniai politikai üldöztetésem miatt beadott, politikai menedékjogra vonatkozó kérelmemet, írja posztjában a hazájában két év börtönre ítélt egykori macedón elnök. Azt írja, kérelmében arra hivatkozott, hogy az új macedón kormány üldözi őt, antidemokratikus eszközökkel és lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva a macedón igazságügyi rendszert.

Azt írta, kérelmében hosszan, a kezdetektől magyarázta el, hogyan lett előkészítve a lejáratása, és végül a börtönbe juttatása: manipulált, hamis felvételek, az új kormánypárthoz hű különleges ügyész, stb. Illetve konkrét bizonyítékokkal szolgált arra, hogyan kapott életveszélyes fenyegetéseket, ahogy azt is bemutatta - írja Gruevszki -, hogy miért nincsenek meg a feltételek Macedóniában jelenleg a tisztességes bírósági eljáráshoz. Azt írja, olyan bírákkal találkozott a tárgyalása alatt, akik minden kérése után utasításokat vártak az új kormánytól, vagy pedig a különleges ügyésztől, akitől szerinte a bírók rettegnek, és akit ők is a kormány emberének tartanak.

Gruevszki szerint a bíróság és az ügyészség politikai zsarolás eszközévé vált, politikai ellenfelekkel való leszámolásra, kormányzati hibák elfedésére használják.

Szerethetnek engem, vagy utálhatnak, egyetérthetnek velem, vagy nem, gondolhatják azt, hogy jó politikát folytatok, vagy rosszat, de nem tagadhatom el, és nem csukhatom be a szemem azelőtt, ami most Macedóniában történik

- írja Gruevszki, aki szerint az új miniszterelnök, Zaev az ország kiárusítására készül, miközben a terv szerint őt gyakorlatilag likvidálták volna.

Állítása szerint ő valójában nem a börtön elől menekül, csak ez lehet jelenleg az egyetlen módja annak, hogy tovább harcoljon országáért:

Nem menekültem el az igazságszolgáltatás elől, csak más jogi úton próbálom bizonyítani a saját és más politikai üldözöttek igazát

- írja, és hozzáteszi, Macedónia nem maradhat olyan ország, ahol a kormány irányítja az igazságszolgáltatást, és a politikai üldöztetés mindennapos. Majd azzal zárja posztját, hogy Macedóniának az EU-ban és a NATO-ban a helye, de az ilyen feltételekkel nem lehetséges.

A Magyar Idők azt írta korábban, "a hatóság a kérelmező macedón politikus nyilatkozatait összevetette az eseményeket taglaló dokumentumokkal, sajtóhírekkel, és megállapította, hogy azokban nem volt olyan ellentmondás, amely alapján megkérdőjeleződött volna Gruevszki szavahihetősége és az általa elmondottak valóságtartalma."

A menekültügyi hatóság éppen ezért arra a következtetésre jutott, hogy Nikola Gruevszki valószínűsíteni tudta a hazájában koholt vádak alapján ellene indult eljárások jogszerűtlenségét, és az őt ért diszkriminációt, írja a kormányközeli lap, hozzátéve:

EGYÚTTAL MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS PÁRTATLANSÁGA MEGKÉRDŐJELEZŐDÖTT A VOLT KORMÁNYFŐVEL SZEMBEN. A JOGSZERŰTLENSÉGEK OLYAN MÉRTÉKBEN SÚLYOSAK, HOGY AZOK ELÉRIK AZ ÜLDÖZTETÉS SZINTJÉT

– állapította meg a hatóság a Magyar Idők cikke szerint.

Gruevszki november 10-én Macedóniából az albán fővárosba, Tiranába ment, ahol felkereste a magyar nagykövetséget, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. Ezt követően Montenegróba, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. Úti okmányként személyi igazolványát használta, amely Albániában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában is érvényes. A szerb–magyar határra november 12-én hajnal 5 órakor érkezett. A menekültügyi hatóság Budapesten november 12-én hallgatta meg személyesen őt.

A politikus pont egy hete a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten bujkál és menedékjogot kért. Azt írta, azért ment el Macedóniából, mert több halálos fenyegetést kapott. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna börtönbe vonulnia, de miután Budapestre menekült nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Rovatok