Index Vakbarát Hírportál

2019-ben még nem vezetik be az új Nemzeti alaptantervet

2018. november 26., hétfő 13:48

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának hétfői ülésén a szocialista Hiller István megkérdezte, hogy mikor kerülhet nyilvánosságra a Csépe Valéria professzor és szakértői csapata által kidolgozott Nat-tervezet kormány által átírt változata. Pósán László, a bizottság fideszes elnöke a Népszava cikke szerint válaszában azt mondta, hogy

a tervezetről zajló vita még nem ért véget, továbbra is zajlik, így az új Nemzeti alaptanterv (Nat) 2019-es bevezetésére nem fog sor kerülni.

Azt már korábban megírtuk, hogy élénk vitát váltott ki az új Nat tervezete a jobboldalon, azt állítva, hogy annak túl liberális a szellemisége, és hiányzik belőle a nemzeti gondolkodás. Október végén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár még azt mondta, hogy a minisztériumban jelentős mértékben átdolgozzák a tervezetet, a módosított alaptanterv november közepére-végére készülhet el. De ezek szerint a viták elsodorták ezt a határidőt is. 

Az új Nemzeti alaptantervet szeptember elsején hozta nyilvánosságra az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport, amelyen 2017 decembere óta dolgozott Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia pszichológusprofesszorának vezetésével egy száz fős, pedagógiai szakértőkből, pszichológusokból és gyakorló tanárokból álló kutatócsoport.

Gulyás Gergely kormányszóvivő már a megjelenésekor azt mondta, hogy csak egy tervezetről van szó, nem szabad konkrétumnak venni semmilyen elemét, és abban a formában biztosan nem lép életbe, ahogy megkapták. Gulyás szerint ugyanis komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományokra vonatkozó elképzeléseken.

Az átdolgozással kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter októberben azt nyilatkozta, hogy szeretnék 2019. szeptember elsején bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz. Mint mondta, 

a kormány megfontoltan kíván dönteni, inkább később vezessük be az új NAT-ot, de koherens, kimunkált legyen.

Rovatok