Index Vakbarát Hírportál

Túlóravita: Kósa fogalmatlan, menjen a fészkes fenébe!

2018. december 11., kedd 13:56 | aznap frissítve

A túlóratörvény keddi záróvitáján Kósa Lajost támadta és szidta az ellenzék vehemensen. A jobbikos elküldte a fenébe Kósát, az MSZP fogalmatlannak nevezte. Kósa szerint viszont az ellenzék állításainak 95 százaléka hazugság.

Mielőtt szerdán a képviselők döntenek arról, megszavazzák-e a fideszes Kósa Lajos javaslatát a túlórák számáról (a mostani 250 helyett 400 túlóra elrendelését tenné lehetővé a módosítás), kedden a módosítás záróvitáját tartották a parlamentben.

Hétfőn az ellenzék megpróbálta módosítókkal szétbombázni a javaslatot, ám a fideszes többség úgy döntött, egy gombnyomással leszavazza az MSZP–Párbeszéd–DK hármas által benyújtott 2925 módosítót. Az ellenzék (mínusz Mi Hazánk) sípolással és kiabálással, majd kivonulással jelezte a felháborodását. Kedden azonban már visszatértek a parlamentbe az ellenzéki képviselők, ugyanis ekkor tartották a javaslat záróvitáját.

Először a törvényalkotási bizottság tagjai ismertették a többségi és a kisebbségi véleményt. 

Bár a hivatalos, zárt láncú parlamenti közvetítés ezt nem mutatta, Jakab az első felszólalása után a törvényjavaslattal odasétált Kósa Lajoshoz, és összetépte a papírokat. 

Kósa: 95% hazugság

Majd Kósa Lajos (Fidesz), a javaslat benyújtója következett, aki szerint az ellenzék bemutatta, miért van olyan mélyen a közbizalomban", hazugság ugyanis, hogy hatnapos munkahetet vezetne be a javaslat, vagy hogy a munkavállalók kiszolgáltatottá válnának. A 400 túlórához ugyanis kell a munkavállalók érdekképviseletének, például az üzemi tanácsnak az engedélye.

Vadmarhaság, hogy ingyen dolgoztatnának 3 évig a munkáltatók,

és az ellenzék által megfogalmazott állítások 95 százaléka hazugság" Kósa szerint. Az ellenzék fejébe borult Marx összese, hogy kizsákmányolásról beszél", miközben a munkavállalók éppen hogy többet tudnak majd keresni.

A kormány támogatja a javaslatot, reagált Bodó Sándor (foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Fidesz), aki szerint a kritikák a törvénytervezet félreértéséből erednek. A módosítás a dolgozók és az állam érdekeit is szolgálják. A javaslat valóban lehetővé teszi a túlórák számának felemelését, de mindezt csak a kollektív szerződéssel lehet megtenni – vagyis a munkavállalók beleegyezése is szükséges. Rendkívüli munkát csak rendkívüli esetben lehet elrendelni. Ami változik: hogy rendkívüli esetben több túlóra elrendelése válik lehetővé a munkavállaló beleegyezése esetén.

Egyetlen utolsó figyelmeztetésünk: vonja vissza a rabszolgatörvényt!

Néhány erősebb kijelentés a vitából:

Kósa szerint ő a munkavállalók pártján van

Kósa Lajos a felvetésekre, támadásokra reagálva azt mondta:

az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt.

A miniszterelnök szerinte joggal mondta, hogy a munkavállalókat képviseli, hiszen rekordalacsony a munkanélküliség, és közben duplájára emelkedik a minimálbér a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Az ellenzék viszont azt üzeni a munkavállalóknak: „Nehogy már többet keressetek." A szocialista szerinte egy fosztóképző, és a szocialista munkásvédelem azt jelenti, hogy a munkás ellen politizálunk".

A kormánypárti képviselők kevesebben voltak a teremben, de a hozzászólók persze Kósa mellé álltak a vitában:

Nacsa Lőrinc (KDNP):"Az a gyalázatos kutyakomédia", amit az ellenzék tegnap folytatott, "még ellenzéki mércével mérve is a legalja". Szerinte el kellene olvasni a törvényt, mert más szerepel benne, mint amiről az ellenzék beszél. Az ellenzék szerinte hisztériát kelt, és álhíreket terjeszt. Emellett fenyegeti a kormánypárti képviselőket, hogy aggódniuk kellene a testi épségükért, amit ő visszautasít. A Fidesz-KDNP célja, hogy lebontsa a bürokratikus akadályokat azok előtt, akik többet szeretnének dolgozni.

Horváth László (Fidesz):"Ellenzéki képviselőtársaim, nyugalom!" Amikor az ellenzékiek kritikákat fogalmaznak meg, például a jobbikos Jakab Péter, ne sértegessék meg a más véleményt képviselőket "emberségükben".  A munkavállalók szerintük furcsán nézhetik ezt az egész vitát, mert "ők nem szoktak, sípolni, kiabálni, sértegetni".

Böröcz László (Fidesz): Ismer olyan munkavállalót, aki gyárban dolgozik, és nem ért egyet az ellenzék akcióival. Maguk úgy beszélnek és úgy viselkednek, mint a kocsisok" – mondta az ellenzéknek. A javaslat szerinte azokat segíti, akik többet akarnak dolgozni és keresni.

Kósa Lajos a vita lezárásaként azt mondta, az ellenzék egyetlen tagja sem adott be módosító indítványt a törvényes határidőig,

duma az volt, jeremiáda és végtelen sok hazugság!

Szerinte a Jobbik is átvette a Gyurcsány Ferenc-féle hazudtunk, reggel, hazudtunk délben" gyakorlatot. Az ellenzék szerint jó úton jár ahhoz, hogy újra összességében egyharmadnyit kapjon.

Kósa még egyszer hangsúlyozta, a törvény nem kötelezettséget, hanem lehetőséget fog adni a munkavállalóknak. 

(Borítókép: Jakab Péter jobbikos képviselő összetépi a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat egy példányát az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok