Index Vakbarát Hírportál

A volt miniszterek kihirdették, kik az esélyes ellenzéki jelöltek

2018. március 20., kedd 11:12 | egy éve frissítve

A V18 közzétette a Politikai Alternatíva Listáját, vagyis az esélyes ellenzékiek névsorát. A volt miniszterekből álló csapat szerint 25 helyen koordináció nélkül is le lehet győzni a Fideszt, ha az esélyest támogatják az ellenzéki szavazók. 40 helyen visszalépések kellenének, hogy a választók világosabban lássanak.

Nincs már három hét az április 8-i választásig, de az ellenzéki oldalon még mindig nagyban tárgyalnak arról, milyen felállásban induljanak a 106 választókerületben. Több olyan körzet van, ahol a kutatások, korábbi eredmények alapján kényelmes többségben van az ellenzék, ám ha nem lesz visszalépés, a megosztottság miatt 30-40 százalékkal a Fidesz–KDNP jelöltje fog nyerni.

Az ellenzéki szavazók ezt úgy tudják megakadályozni, ha a pártpreferenciájukon felülemelkedve hajlandóak más párt jelöltjére szavazni, ha esélyesebb a választókerületben. A baloldal és a Jobbik szavazói között már van némi átszavazási hajlandóság, de sok helyen még az sem egyértelmű, ki az esélyes jelölt.

Ezen próbál segíteni  a V18 nevű, volt miniszterekből álló csoport. Ők  januárban bontottak zászlót Balázs Péter vezetésével, aztán el is tűntek két nap után a közéletből. Illetve a volt szocialista Lévai Katalin kilépett közülük, hogy saját pártot csináljon (ebből rendőrségi nyomozás is lett).

A V18 kedden közzétette a Politikai Alternatíva Listáját, vagyis azon ellenzéki jelöltek nevét és fényképét, akik a választókerületekben esélyesek a választási sikerre.

A V18 célja, hogy választókerületenként az általa legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltek bemutatásával segítse a választók döntését, akik ha kell, pártszimpátiájukat is félretéve arra a képviselőjelöltre kívánnak szavazni, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz–KDNP jelöltjének legyőzésére

– írta a közleményében Balázs Péter, korábbi külügyminiszter és EU-biztos, a V18 elnöke.

A V18 a választókerületeket két csoportra osztotta. Az elsőbe azok az ellenzéki jelöltek tartoznak, akik a pártok további megegyezése nélkül is legyőzhetik a választókerületükben a Fidesz–KDNP jelöltjét, ha a választók többsége az ellenzéki jelöltre szavaz. A V18 a következőket sorolta ide:

Mint látható, a V18 azt ajánlja, hogy Budapesten és Szegeden a baloldal jelöltjeire szavazzanak az ellenzékiek, Pécsen és Veszprémben a függetlenekere, míg Kelet-Magyarországon vagy éppen Tapolcán és Nagykaniszán a jobbikosokra.

A második csoportba azok a jelöltek kerültek, akik közül az egyik valószínűleg akkor győzné le a kormánypárt jelöltjét, ha a másikat a pártja visszaléptetné. Itt tudja böngészni a listát.

"A V18 nem kíván tanácsokat adni, csak a tényeket rögzíteni. A Politikai Alternatíva Listáján látható, hogy 25 választókerületben mindenfajta koordináció nélkül is nyerhet az ellenzék valamelyik jelöltje” – mondta a listáról Raskó György agrárközgazdász, korábbi mezőgazdasági államtitkár, a V18 tagja.

„Van további 40 választókerület, amelyben ellenzéki együttműködés esetén a Fidesz nem tud többséget szerezni; így az országos választásokat is elveszítheti” – mondta Holoda Attila, olajmérnök, közgazdász, korábbi energiaügyi helyettes államtitkár, a V18 tagja.

Rovatok