Index Vakbarát Hírportál

Bajnai Gordon megszólalt: Karácsony Gergelyt támogatja

2019. január 25., péntek 15:49

Jövő héten tartják az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást, amely valójában az MSZP-Párbeszéd szövetség két jelöltjének párharcává vált. Csütörtökön közölte az előválasztási bizottság (az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy tagja alkotja), hogy 12 ezer ajánlás érkezett, és a szocialista Horváth Csaba 6465, a Párbeszéd-társelnök és zuglói polgármester Karácsony Gergely pedig 5300 ajánlást adott le.

Karácsony a Facebook-oldalán pénteken közölt videót egy különleges ajánlójáról. Bajnai Gordon volt miniszterelnök és volt Együtt-elnök ugyanis videóüzenetet küldött, amely szerint: "El fogok menni az előválasztásra, és Karácsony Gergelyt fogom támogatni!"

Bajnai arról beszél a videón, hogy azért áll ki Karácsony mellett, mert Zuglót ellenszélben is sikeresen vezette az elmúlt években (Horváth akkor volt II. kerületi polgármester, amikor az MSZP kormányzott), és a kutatások szerint "toronymagasan Karácsony Gergőnek van esélye arra, hogy legyőzze a Fidesz emberét". A múlt héten kiszivárgott Závecz-kutatás valóban ezt mutatta.

Karácsony mellett a héten egy másik ismert személyiség is kiállt: Bálint György, vagyis Bálint gazda, aki szerint amióta Karácsony "a közéletben részt vesz, arra törekszik, hogy minél zöldebb, virágosabb, emberhez méltóbb, vidámabb életet tudjanak élni az emberek".

Közben a másik jelölt, Horváth Csaba sem tétlenkedik a videógyártás területén. A héten publikált egy videót, amelyen nem egy támogatója, hanem ő maga beszél: a Fidesz oktatáspolitikáját bírálja, és az iskolák visszaszerzését (ez amúgy parlamenti hatáskör), illetve "egészséges és színvonalas gyermekétkeztetést" ígér. Egy másik videón pedig a pénzügyi függetlenség kiharcolását ígérte, miközben Tarlós Istvánt kritizálta, hogy semmit nem tett a városért.

Szavazni hétfőtől vasárnapig lehet, eredményt pedig vasárnap este közölnek. A mostani forgatókönyv szerint a győztes majd júniusban újabb előválasztáson  mérkőzik meg Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott függetlennel és az egyéb jelentkezőkkel. De addig még nyilván sok víz lefolyik az ellenzéki politika kacskaringós folyóján.

Rovatok