Index Vakbarát Hírportál

A KDNP jobban gazdálkodott, mint a Fidesz

2019. január 29., kedd 10:23

Az Állami Számvevőszék lezárta a Fidesz és a KDNP 2016-ra és 2017-re vonatkozó ellenőrzését, és arra jutottak, hogy minden rendben a két kormánypárt gazdálkodásában, betartották a jogszabályi előírásokat, és "biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát". 

A Fidesz gazdálkodása így nézett ebben a két évben: 

A párt a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben évente 876,6 millió forint támogatást kapott. Ha ezt a két évet nézzük, akkor a Fidesz durván 200 milliós mínuszban zárt. Az ÁSZ egy megjegyzést tett: "A párt az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor a 2017. évi alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott". 

A KDNP gazdálkodása pedig a következőképp alakult: 

A kisebbik kormánypár a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben évente 152,7 millió forint támogatást kapott. Eszerint a KDNP ügyesebben gazdálkodott, mint a Fidesz, Semjén Zsolt pártja közel 50 milliós pluszban zárt ezt a két évet. Érdekesség, hogy az ÁSZ ugyanazt a hibát találta a KDNP-nél is, mint a Fidesznél, azaz nem alakítottak ki felügyelő bizottságot. 

A kormánypártoknál mindent rendben találó ÁSZ nemrég kezdeményezte a Párbeszéd a Momentum állami támogatásának a felfüggesztését. Erről itt írtunk részletesebben. 

Rovatok