Index Vakbarát Hírportál

Gyöngyös polgármestere méltatlannak tartja, hogy leszavazták Bálint gazda díszpolgárságát

2019. február 19., kedd 10:56 | aznap frissítve

Méltatlannak tartja a Bálint György elmaradt XVI. kerületi díszpolgári kitüntetése körül kialakult vitát Hiesz György, Gyöngyös korábbi MSZP-s, jelenleg független polgármestere. A város 2009-ben tüntette ki díszpolgári címmel szülöttét. Hiesz György közleményében ezt írja: 

Gyöngyös büszke Bálint György munkásságára, emberi nagyságára, és mindazokra az értékekre, amelyeket képvisel. Bálint György igaz ember, akiből sajnos egyre kevesebb él hazánkban. Megérdemli mindannyiunk megbecsülését.

A polgármester szerint nem méltó Bálint György életművéhez az a vita, amely elmaradt XVI. kerületi díszpolgári kitüntetése kapcsán indult.  

A XVI. kerületi, fideszes többségű képviselő-testület a múlt héten ismét leszavazta az idén 100 éves Bálint György kertészmérnök díszpolgárságát. Bálint Györgyöt a XX. századi történelem mindkét diktatúrája sújtotta. 1942-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba került. A  holokauszt során egy testvére kivételével teljes családját kiirtották. 1945 után  hazatért családi birtokára, de a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg és földjét elvették.

Az ismert televíziós azzal követhetett el a XVI. kerületi Fidesz számára megbocsáthatatlan hibát, hogy 1994-ben belépett az SZDSZ-be. Ezt egy helyi fideszes képviselő meg is írt, míg a mátyásföldi polgármester nyakatekert magyarázkodásba kezdett. 

Olyan vagyok, mint a barackfám: tele sebesülésekkel, de még mindig terem

Bálint György a múlt héten azt mondta: nem bánja, hogy így alakult, mivel az eset óta özönlenek neki a kedves, biztató üzenetek az emberektől. 

A hétvégén Bogdán László, Cserdi község roma polgármestere felajánlotta Bálint Györgynek a díszpolgári címet, miután Bálint gazda hasznos tanácsokkal látta el őket arról, hogyan tudnak a helyi romák gazdálkodni. 

Rovatok