Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik lebolondozta Orbánt, a Fidesz Gyurcsánynét szidta

2019. március 4., hétfő 15:29

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői távol maradtak a parlamentből, a Jobbik szóvivője viszont jelen volt, és napirend előtti beszédében azt mondta Orbán Viktorról, hogy az utca embere "bolondnak" nevezné. A Fidesz frakcióvezetője a DK-t és "Gyurcsány Ferencnét" támadta.

Összellenzéki sajtótájékoztatón kaptunk magyarázatot arra, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői miért nem jelentek meg a parlamentben hétfőn. Bangóné Borbély Ildikó ekkor jelentette be, hogy az ellenzék a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz vonul. Ebben a cikkünkben követheti ezt az eseménysort.

Az ülésen részt vett viszont az ellenzékből Jobbik és az LMP. Az LMP-s Schmuck Erzsébet napirend előtt arról beszélt, hogy szerint bár a kormánytöbbség azzal kampányol, hogy a bevándorlás a tétje az EP-választásnak, ennél sokkal nagyobb a tét: az, hogy komolyan vesszük-e a klímaváltozást és következményeit. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára erre válaszként jelezte, az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés egyre fontosabb a kormány a számára. A cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa legyen, ami a klímacélok teljesítése nélkül nem valósulhat meg.

Jobbik: Orbánra nem bízná az ember a biciklijét

Sokkal élénkebb vitát hozott a jobbikos Jakab Péter felszólalása. A Jobbik szóvivője kemény jelzőkkel illette Orbán Viktor miniszterelnököt. A képviselő arról beszélt, hogy amikor decemberben a túlóratörvényes szavazás idején beült a miniszterelnök székébe, közelről látta a miniszterelnököt, és "rémisztő, volt nem egy államférfi nézett vissza rám, hanem egy "üveges tekintetű" ember

Orbánról "az utca embere azt mondaná: ez az ember bolond".

Jakab szerint "Jézus Mária, ez az ember vezeti az országot, a biciklimet nem bíznám rá". A képviselő szerint a kormány számára "mindenki Soros-ügynök, a tanár, a munkás is", de "a rabszolgatörvényt nem Soros, hanem önök szavazták meg". "Soros György mondta, hogy vegyék el a magyarok pénzét és adják oda Mészáros Lőrincnek? Hogy meg kell szavazni a rabszolgatörvényt?"

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az elmúlt hetek bebizonyították, hogy az ellenzék állításai a munka törvénykönyvéről hazugságok, megpróbálták félrevezetni a magyarokat. Az ellenzéki pártok együttműködéséről azt mondta: a pártok vagy komolyan veszik, amit az elmúlt években egymásról mondtak, vagy feladják elveik megmaradt darabjait. A pártok múltja előre cáfolja a közös jövőjüket.

Fidesz: Nem hiszünk Gyurcsánynénak

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nem a Jobbikra reagált, hanem a DK-val foglalkozott. Szerinte Gyurcsány Ferenc felhasználja - a DK EP-listáját vezető - feleségét a saját hatalmi céljai elérésére, hogy megvalósíthassák az európai egyesült államokról szóló "lázálmot", és "ismét ráronthassanak a magyarok nehezen kivívott szuverenitására".

Szerinte DK ugyanazt szeretné, mint a brüsszeli elit. Dobrev Klára DK-s listavezetőt szisztematikusan Gyurcsánynénak nevezve azt mondta,

Gyurcsány Ferencné európai egyesült államokat szeretne, nem a magyar érdekeket képviselné Brüsszelben, hanem a brüsszeli érdekeket Magyarországon.

"Nem hiszünk Gyurcsánynénak, ahogy Gyurcsánynak sem!" - mondta Kocsis. 

Dömötör Csaba ezzel nyilván egyetértett, és azt mondta, hogy a DK listája a brüsszeli bürokrácia megerősítésének programja.

Két említésre méltó dolog még a hétfői ülésnapról:

Rovatok