Index Vakbarát Hírportál

Valami nagyon nem tiszta a hírhedt sítáborok szervezői körül

2019. március 4., hétfő 09:24 | aznap frissítve

Érvénytelen utazási szerződést írat alá utasaival a Suli Sí és a Travelex szervezőcsapata. Legalábbis ezt állítja a szerződésben szereplő Földgömb Utazási Iroda tulajdonosa. A Suli Sí egy korábbi eset során már átverte az utasait, az akkori háttércég egyik tulajdonosa, Makray Ádám a mostani eset főszereplője is.

Olvasóink beszámolói alapján korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a Suli Sí és a Travelex közös szervezésű franciaországi síútjával, mely során igen kalandos módon jutottak el a román buszok az Alpe D'Huez-i síterepre (pl.: rossz váltó, törött lökhárító, kizárólag románul beszélő sofőrök, hibás menetlevél), a szervezők pedig még bocsánatot se kértek a résztvevőktől.

Kié a felelősség?

Arról is írtunk, hogy nem világos, ki a felelős az úton történt kellemetlenségekért, jogilag ki viselné egy káresemény felelősségét, mivel se a Suli.si, se a Travelex.si oldalon nincs feltüntetve cégnév. 

A történet bonyolult, ugyanis három szereplője van:

  1. az utazásszervező cég (ezt keressük), ez az, amely elvileg jogilag felelős.
  2. az utazásközvetítő cég (Iránytű Utazási Iroda Kft.)
  3. és vannak azok a szervezők, akikkel fizikailag is találkoznak a síelők. Ők a Suli Sí / Travelex márkák csapata, amelynek az emberei Budapesten a buszos indulásnál várják az érkezőket, illetve a külföldi helyszínen fogadják a buszokat, de nem tudni, jogilag kinek a megbízásából.

Annyi biztos, hogy

SZLOVÉN DOMAIN (SULI.SI, TRAVELEX.SI) TULAJDONOSA MAKRAY ÁDÁM.

Mivel ő jelenleg nem cégtulajdonos, nem tudni, melyik cég képviseletében bérli a honlapcímet. És az is biztos, hogy Makray Ádám ott volt a hazainduló buszoknál Franciaországban, ő irányítja ezeknek a márkáknak a szervezőcsapatait.

De ettől még nem jutottunk közelebb az utazásszervezőhöz. Pedig utazásszervezői, illetve utazásközvetítői tevékenységet legálisan csak a Budapest Fővárosi Kormányhivatal (BFKH) által engedélyezett és nyilvántartott cégek folytathatnak. A fő különbség a kettő között, hogy az előbbi a saját utazásait értékesíti, míg utóbbi egy más által szervezett utat árul. Egy márka (Suli Sí, Travelex) honlapja önmagában nem működhet, kell lenni mögötte egy bejegyzett cégnek. 

Az utazásszervező működésének egyik legfontosabb feltétele, hogy a cég rendelkezzen törvényileg meghatározott vagyoni biztosítékkal. Ez azért fontos, mert ha az utazás valami okból meghiúsulna – például időközben csődbe megy a cég – akkor abból fizetik ki a pórul járt utasokat. Az utas akkor is az utazásszervező céggel köt szerződést, ha az utazásközvetítőn keresztül rendeli meg a szolgáltatást.

A szolgáltatás teljesítéséért nem annak közvetítője, hanem szervezője lesz a felelős.

– olvasható a BFKH honlapján közzétett fogyasztói tájékoztatóban. Egy esetleges kártérítési per során se az utazásközvetítő, se a Suli Sí / Travelex szervezőcsapata nem vonható felelősségre.

A Földgömb előbb cáfol...

Bár a Suli Sí csapata azt közölte az Indexszel, hogy az utasoktól érkező kártérítési igényekre a kivizsgálás után az elszenvedett károkkal arányos kompenzációt fognak felajánlani, azt nem árulták el, melyik cég biztosítja ezt. Megírták ugyanakkor a kérdésünkre, hogy az utasszállítást végző Tabitatour nevű román buszos társasággal az Iránytű Utazási Iroda áll szerződésben. Az Iránytű engedélyezési száma szerepel a Suli Sí oldalán is, ráadásul a cég számlájára kell utalni a részvételi díjat. Az Iránytű viszont nem lehet az utazásszervező, mert az utazási vállalkozók nyilvántartása szerint jelenleg csak utazásközvetítő tevékenységet láthat el. Ezt Szabó Roland, a cég társtulajdonosa is megerősítette az Indexnek, ugyanakkor arra ő se válaszolt, hogy ki áll a Suli Sí/Travelex mögött. A Iránytű korábban utazásszervező volt, de 2018-ban a munkatársai egy részét - köztük Szabót - átvette a Földgömb Utazási Iroda.

A korábbi cikkünkben azt írtuk, a résztvevőkkel kötött utazási szerződésben a Földgömb Utazási Iroda Kft. adatai szerepelnek, így elvben ők lennének a felelősök. A cikk megjelenése után azonban megkereste az Indexet Turi László, az utazási iroda társtulajdonosa és azt állította, hogy cége 2018 első felében szerződést bontott a Suli Sí és a Travelex szervezőcsapatával (az év elején tehát még a Földgömb volt az utazásszervező), így azok az idei síszezonban már jogtalanul használják az utazási iroda nevét és adatait.

A 2019-es szezon során nem volt információm arról, hogy a Földgömb Utazási Iroda bármilyen formában is megjelenik a franciaországi síszervezők portálján

– írja. Turi rámutatott arra is, hogy az olvasóink által elküldött szerződésben nem szerepel a hatályba lépés dátuma, se az ő neve. Továbbá olyan alapvető információk is hiányoznak belőle, mint a foglalást bonyolító oldal (Suli Sí, Travelex) neve és az sincs feltüntetve, hogy a részvételi díjat az utazásközvetítő Iránytű számlájára kell utalni. 

Turi állítása alapján tehát úgy tűnik, a Suli Sí és Travelex szervezői érvénytelen utazási szerződést íratnak alá az idei franciaországi síutak résztvevőivel.

..Aztán a Földgömb megint képbe kerül

Makray Ádámot a Suli.si főszervezőjét egy korábbi cégében a mostanihoz hasonló okok miatt már megbüntették szabálytalan működés miatt. 2010-ben az Origo írta meg, hogy a Suli.si oldalon olcsó síutakkal verik át az ügyfeleket. A cikk szerint több utas is panaszt tett a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME), hogy a honlapon nem elérhető a cég neve és adatai, ráadásul az is hamar kiderült, hogy az utazási szerződésben egy Magyarországon nem létező cég (Ski International) neve szerepelt szervezőként. Az Origo a suli.si domain neve alapján jutott el az üzemeltető X-Press Solution Utazási Iroda Kft. nevéhez, mely utazási engedélyét már korábban törölték, így nem hirdethettek volna meg utazásokat. 

A 2013-ban megszűnt X-Press Solution Utazási Iroda Kft-nek két tulajdonosa volt. A egyik a Travelex/Suli Sí főszervezője, Makray Ádám, aki 2013 és 2015 között az Iránytű társtulajdonosa volt. Hogy megtudjuk, Makray kapcsolatban áll-e jelenleg a Földgömbbel, egy érdeklődő egyetemista szerepébe bújva, inkognitóban felhívtuk az utazási irodát. A rövid beszélgetésből azt sikerült kideríteni, hogy Makray szervezi a Földgömb márciusi Briancon-i franciaországi sítáborát, ugyanakkor a Travelexhez állításuk szerint nincs köze az utazási irodának. 

Érdekes módon azonban a Travelexnek is van egy Briancon-i síútja ugyanebben az időpontban, a szállás is megegyezik, sőt a busz is pont ugyanakkor, pont ugyanonnan indul.

Az X-Press Solution Utazási Iroda Kft. másik tulajdonosa Makray édesanyja, Butor Klára volt, aki egy időben az MSZP pártigazgatói pozícióját is betöltötte. Ő jelenleg a Földgömb Utazási Iroda Kft. társtulajdonosa.

Variálnak az ismertetőkkel

A Suli Sí és a Travelex oldalán március végéig még jó néhány franciaországi síutat meghirdettek, több száz ember foglalhatta le már az utat és írhatta alá azt az érvénytelennek tűnő utazási szerződést, melyben a Földgömb adatai szerepelnek.

Aggodalommal töltheti el a jelentkezőket, hogy a Suli Sí Facebook oldala korábbi cikkünk megjelenése után eltűnt és a honlap is elérhetetlenné vált két napra. A Travelex.si oldaláról első megkeresésünk után törölték az addig nyilvános utazási szerződést (a Földgömb Utazási Iroda adataival), néhány nap múlva ugyanakkor felrakták a Földgömb engedélyezési számát, amit Turi szerint jogtalanul használnak.

A Földgömb Utazási Iroda is igyekezett információkat eltüntetni korábbi cikkünk megjelenése után: cégismertető leírásukból törölték a Suli Sí és a Travelex márkák nevét. A szöveg korábbi verziója Facebook oldalukon ugyanakkor továbbra is elérhető.

A síutakat a két weboldal mellett több egyetemen is hirdetik. Az egyik olvasónk a Miskolci Egyetemen látta a Suli Sí plakátját, egy másik olvasó a budapesti SOTE-n találkozott a reklámmal, és olyan utas is írt nekünk, aki az ELTE-n keresztül jelentkezett a sítáborba.

A Suli Sí szervezői azt írták az Indexnek, márciusi síútjukon nem a román buszos cég fogja szállítani az utasokat, hanem egy évek óta bevált magyar cég. Cáfolják továbbá korábbi értesülésünket, hogy a román buszok nyári gumikkal indultak el a február eleji útra.

(Borítókép: Fotó az Alpe D'Huez-i síterepről, ahova kalandosan jutottak el 2019. február 8-án. Fotó: Olvasónk / Index)

Rovatok