Index Vakbarát Hírportál

Nyolc ellenzéki politikust büntetett a parlament több százezerre

2019. március 5., kedd 14:04

Vita nélkül szavazott a parlament Kövér László ellenzéki képviselőket büntető határozati javaslatáról kedden. A kormánypárti többségnek megfelelően el is fogadta az országgyűlés nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését.

504 ezer 900 forinttól szabadították meg Varju László (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP), Szabó Sándor (MSZP) képviselőket. Kunhalmi Ágnes (MSZP) 445 ezer forinttal kap kevesebbet a következő hónapban, Tóth Bertalan (MSZP) 594 ezerrel, Szabó Szabolcs (független) egymillióval, Székely Sándor (független) képviselő pedig 891 ezer forinttal kap majd kevesebbet

A képviselőkről külön-külön szavaztak.

Ez a büntetés - a két független képviselőt leszámítva - arra a tavaly december 10-i, hétfői ülésre vonatkozik, ahol az ellenzék egy része szétsípolta és kiabálta a túlóratörvény vitáját. A rövid előzmény, hogy az ellenzéknek volt egy kezdeményezése arra, hogy minél inkább nehezítse a 400 túlórás módosítás elfogadását: az MSZP, a Párbeszéd és a DK 2925 módosító javaslatot nyújtott be, amikről egyenként kellett volna szavazniuk a képviselőknek. A Fidesz ezt egy gyors húzással lehetetlenítette el, majd az ülés botrányba fulladt: sípolás, kiabálás, kivonulás.

Idén február 18-án éppen emiatt akcióztak ellenzéki képviselők, akkor tárgyalta ugyanis ezeknek a képviselőknek a büntetést zárt ajtók mögött a mentelmi bizottság. A tiltakozó akció végül inkább a helyesírási hiba miatt lett emlékezetes, egyébként arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy szerintük mennyire nem volt rendben, amikor Lezsák Sándor levezető elnök sorra vette el a szót az ellenzéki hozzászólóktól.

A most félhavi tiszteletdíj megvonásával megbüntetett képviselők, és ellenzéki képviselőtársaikkal együtt összesen 38 képviselő további büntetésekre számíthatnak. A tavaly decemberi hétfői ülés ugyanis csak a kezdet volt, rögtön két nappal később, december 12-én szerdán  még nagyobb botrányba fulladt  a parlamenti ülés: az ellenzék elfoglalta a parlamenti pulpitust, az ülést levezető elnököt nem engedték fel, Latorcai János a saját helyéről egy mikrofonnal vezette le az ülést, a szavazásokat (például a 400 órás túlóratörvényről szólót), közben Orbánék a testükkel állták el a hozzá vezető utat. Ellenzéki képviselők papírokat szórtak, szirénáztak, molinót feszítettek ki, többen végig Facebook-élőzték az eseményeket.

Ezen, Kövér által büntetni kívánt képviselőknek a fegyelmi ügyét zárt ülésen tárgyalta volna az Országgyűlés mentelmi bizottsága, ám a február 26-án megjelenő ellenzékiek nyílt ülést követeltek, és végül a napirendet sem sikerült elfogadni. Ez pedig - hogy a mentelmi bizottság nem tudta lefolytatni az eljárást - azt jelenti, hogy a fegyelmi ügyeket a plenáris ülésen fogják tárgyalni. Erre viszont a törvényi határidők figyelembevételével már valószínűleg csak a következő hónapban fogják tudni megtartani.

Leszámítva a nyolc most megbüntetett képviselők közül a két független képviselőt: Szabó Szabolcs egymilliós (1.069.200) és Székely Sándor képviselő 891 ezer forintos büntetése ugyanis már a december 12-i, szerdai, pulpitusfoglalós akció miatt járt. Ők tehát már most megkapták a büntetést azért, amiért a többiek majd a jövő hónapban fogják.

Annál a döntésnél várhatóan a 38 képviselő egy részénél a teljes egyhavi tiszteletdíj megvonása lesz a büntetés, azoknál, akik fizikailag akadályozták a levezető elnök pulpitusra való feljutását. Kövér értelmezésében ezek a képviselők fizikai erőszakot alkalmaztak, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegettek. A képviselők másik részénél pedig a tiszteletdíjuk egyharmada lesz a büntetés, ők Kövér szerint az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak, illetve magatartásukkal a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait szegték meg.

(Borítókép: Ellenzéki képviselők tiltakozó akciója a túlóratörvény szavazásának napján, 2018. december 12-én. Fotó: Bődey János/Index)

Rovatok