Index Vakbarát Hírportál

Karácsony és Puzsér összecsapásából hízelgés lett

2019. március 13., szerda 14:09

Kiállt a júniusi előválasztás szükségessége mellett Karácsony Gergely és Puzsér Róbert is szerdán. Egy vitának induló beszélgetésre ültek le, ám a veszekedés elmaradt, a két jelölt nyilvánvalóvá tette, hogy visszalép a másik javára, ha veszít az előválasztáson. Puzsér korábban válogatott jelzőkkel szidta Karácsonyt, most a fasisztázós vádaktól is megvédte.

Igen, visszahozom a rock and rollt a politikába, még ha ehhez néhány politikust, közvélemény-kutatót vagy újságírót el kell küldenem a kurva anyjába!

Ezt a kijelentést a főpolgármesternek készülő, LMP által támogatott Puzsér Róbert a Karácsony Gergellyel folytatott beszélgetés vége felé tette. De ez korántsem Karácsonynak szóló üzenet volt, hanem egy káromkodásait firtató újságírói kérdésre válaszolta ezt.

A Karácsony Gergellyel folytatott szerdai beszélgetés egyáltalán nem volt káromkodós, de még feszültnek sem mondhatjuk. A vitát a két jelölt között a Válasz Online hozta össze, a beszélgetést moderáló Stumpf András pedig „sajtónyilvános interjúként" definiálta az eseményt.

Az előjelek alapján arra számíthattunk, hogy a beszélgetésből nem távozhatnak ép bőrrel a felek, ugyanis az elmúlt hónapokban Puzsér nem épp pozitív jelzőkkel illette a zuglói polgármestert, aki időközben az első előválasztáson az MSZP–DK–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje lett.

Puzsér tavaly októberben még kígyó-békát kiabált Karácsonyra. Szerinte riválisa – idézzük csak fel – „szociológusból lett botcsinálta polgármester”, aki a „2018-as kampányban már Gyurcsányabb volt Gyurcsánynál", és  a pillanatnyi politikai érdekek alapján bármit feláldoz". 

Vagy három hete Puzsér azt írta a Facebookon Karácsonyról, hogy ember fia nem szavazna rá"; illetve hogy jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság." Karácsony azt a stratégiát választotta, hogy nem reagált, és mint mondta, olyan apróságokkal" nem kívánt törődni, mint Puzsér Róbert Facebook-tevékenysége.

Ilyen előjelek után rendezték ezt a beszélgetést, amelyet Stumpf András elmondása szerint Tarlós István Válasz-interjúja váltott ki – ezek után érezte úgy mindkét jelölt, hogy mondanivalója van.

Ez a mondanivaló pedig nem egymás sértegetésének folytatása volt, sokkal inkább közös kiállás, hogy kitartanak az előválasztás mellett, és a vesztes visszalép a győztes javára.

Puzsér nyilvánvalóvá tette a beszélgetésen, hogy érdekelt az előválasztásban, készen állunk". Szerinte sem neki, sem Karácsonynak nincs erre azonban erőforrása, de ha az MSZP partner lesz, hogy a megállapodásnak megfelelő – pártoktól független, online szavazást is lehetővé tévő – előválasztást rendezzenek, ő részt vesz azon.

Ha veszítek, a vereségem után át fogom adni a terepet Karácsonynak, hogy hívja ki Tarlós Istvánt.

Szerinte ez nem gyávaság, hanem a népszuverenitás tisztelete. A megállapodás szerint legalább 50 ezres részvétel kell, hogy a felek érvényesnek fogadják el az eredményt – és ez a részvételi korlát a biztosítéka annak, hogy a Fidesz sem tud a nyilvánosság elkerülésével csendben rászervezni.

Karácsony ugyanezt a gesztust megadta Puzsérnak. Azt mondta, olyan előválasztás lesz, amelyen online és személyesen is lehet szavazni, a lebonyolítója nem az MSZP vagy másik párt, hanem egy semleges, civil szervezet lesz. És Karácsony is deklarálta:

Ha Puzsér nyer, beállok mögé és kampányolok neki, abszolút.

Hozzátette mosolyogva, hogy „meglepődnék, ha nem én lennék Tarlós kihívója”. A hirtelen nagy egyetértés odáig fajult, hogy Puzsér arra is ígéretet tett, hogy ha Karácsony garanciát ad arra, hogy megvalósítja a „Sétáló Budapest” programját, még kampányolni is fog neki. „Mindent el fogok követni, hogy a centrumszavazók rá és a programjára szavazzanak” – mondta Puzsér. Mire Karácsony visszadobta a gesztuslabdát: „Amit ismerek Puzsér programjából, megvalósítható, vállalható.”

Tarlós nagy torka

A kölcsönös gesztusok mellett Tarlós István kritizálására is maradt idő. Puzsér kijelentette, hogy Karácsonnyal egyetértenek abban, hogy helyre akarják állítani az önkormányzatiságot Budapesten, és Tarlós István helytartó nem tekinthető önkormányzati vezetőnek”, mert végigasszisztálta a kormányzati pénzelvonásokat. Karácsony ugyanezen a gondolatmeneten haladva azt mondta:

Tarlósnak elég nagy torka van, mindent le lehetett tolni, amit a kormány akart.

És Karácsony azt is tisztázta, hogy ő nem háborúzni akar a kormánnyal, ha megválasztják. Budapestnek a saját lábára kell állni, de nem szabadságharcot kell vívni, hanem új alapokra helyezni a főváros és a kormány kapcsolatát.”

Karácsony fasiszta? Nevetséges!

A beszélgetésen hangulatát jól jelzi, hogy Puzsér egy másik témában is riválisa védelmére kelt. Szóba került ugyanis Karácsonynak az a kijelentése, amelyet a Hír Tv-ben tett a Jobbikról és a zsidólistázásról. Karácsony ismét elmondta, hogy félreértették, magát a zsidók listázását (Gyöngyösi Márton korábbi kijelentése) antiszemitizmusnak tartja, de a Jobbik szerinte elindult egy tisztulási folyamaton, „próbálja levetkőzni a vállalhatatlan elemeket, ezt üdvözölni kell".

Karácsony azt is mondta, hogy várja azokat a mondatokat a jobbikosoktól például a holokauszttal vagy a romagyilkosságokkal kapcsolatban, amelyek még egyértelműbbé teszik ezt a folyamatot. Hozzátette, hogy szerinte róla a Fidesz hitelesebben alakíthatná ki azt a képet, hogy alacsony, mint hogy antiszemita. Ezen a ponton sietett a segítségére Puzsér:

Karácsonyról sok rosszat el tudok mondani, de hogy fasiszta lenne? Nevetséges!

Puzsér a végén támadásba is lendült, miszerint szeretné látni, ahogy „a Fidesz és a sajtója a szőnyeg szélére állítja” a Mi Hazánkat és annak elnökét, Toroczkai Lászlót. Amíg ez nem történik meg, szerinte addig csak arra gondolhatunk, hogy „nem a fasizmus fáj a Fidesznek, hanem a változás, ami véghez megy a Jobbikban".

A Jobbikról Karácsony azt is mondta a beszélgetésen, hogy még nem ismert a véleményük a főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatban, de reméli, hogy  a párt  támogatni fogja a győztest, hogy egyetlen erős ellenzéki jelölt legyen Tarlóssal szemben. Puzsér erre aztán ráerősített: „Van fantáziám, de nem tudom elképzelni, hogy a Jobbik ráinduljon az előválasztás győztesére. Ehhez a NER-hez kell csatlakozniuk."

Rovatok