Index Vakbarát Hírportál

76 200 forintos kárt okoztak, amiért ráragasztották a Fidesz-matricát az ÁSZ-székházra

2019. március 27., szerda 15:09

Majdnem 80 ezer forintos kárt okoztak ellenzéki politikusok a „Fidesz pártszékház” feliratú matricák kiragasztásával az Állami Számvevőszék szerint, írja a Népszava. Az ügy előzménye, hogy az ÁSZ elnöke, Domokos László a 2019. február 10-én a hatóság székházánál megtartott demonstráción történtek kivizsgálását kérte levélben az Országgyűlés elnökétől.

Domokos szerint ugyanis

az Állami Számvevőszék függetlenségét súlyosan sértő – nem a képviselői tájékozódás érdekében megszervezett – pártpolitikai akcióban résztvevő képviselők visszaéltek a törvényben biztosított jogaikkal, képviselői igazolványukat nem a képviselői megbízatásuk ellátása érdekében, nem a rendeltetésének megfelelően használták.

Mindezek után tehát „a jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról” Domokos László február 18-án levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, ennek nyomán pedig az ügyet 2019. március 26-i ülésén az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága is tárgyalta. Erre a levélre is hivatkozott a kormánypárti többség, mint azt megírtuk, amikor arról fogadtak el állásfoglalást, hogy 

a képviselők közintézményekbe való belépési jogát korlátoznák.

Most Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője a Népszavának elmondta, hogy amikor az ÁSZ réztáblájáról eltávolították az ellenzéki politikusok által kiragasztott matricákat, több helyen lejött a borítás.

A táblát műhelybe kellett vinni, a felújítás 76 200 forintba került.

Horváth Bálint hangsúlyozta: nem az összeg mértéke a lényeges, hanem az, hogy „a törvények betartására felesküdött országgyűlési képviselők egy független állami intézmény megrongálásával megkárosították az adófizetőket”.

Rovatok