Index Vakbarát Hírportál

Kelemen Hunor szerint azért tilthatták ki Ukrajnából, mert felszólalt az oktatási törvényük ellen

2019. április 8., hétfő 15:43

Kelemen Hunor szerint a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak Ukrajnából történt kitiltása hátterében, de erről hétfő délutánig semmilyen hivatalos indoklást nem kapott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a magyar közmédiának elmondta: soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve – több román képviselőhöz hasonlóan – maga is határozottan szót emelt az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény miatt. A 2017-es törvény szerint az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben.

Az RMDSZ elnöke azért utazott volna Ungvárra, hogy részt vegyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára szervezett rendezvényen. A hatóságok azonban több mint egy órás várakoztatás után végül minden indoklás nélkül megtagadták a belépést, míg két útitársa folytathatta útját. 

Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott arról, hogy szombaton az ukrán határrendészet minden magyarázat nélkül megakadályozta belépését Ukrajnába, román diplomata útlevelébe pedig bepecsételték, hogy 2020. október 13-ig kitiltották a szomszédos országból.

Közben a magyar külügyminisztérium a kitiltás miatt bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, mint írták: "a leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok". Szerintük Magyarország "a tisztességtelen ukrán lépések ellenére" többfajta egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, "az ukrán vezetők viszont a magyarokat ellenségnek tekintik, ez felháborító és elfogadhatatlan". (MTI)

Rovatok