Index Vakbarát Hírportál

Kapott ötmillió forintot a Szögi család

2019. április 12., péntek 20:19

Pénteken megkapta a jogerősen megítélt 46 millió forintos kártérítés egy részét az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert Szögi Lajos családja: a végrehajtó átutalta a család számlájára azt 4,9 millió forintot, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg korábban a bíróság - írta meg a Magyar Nemzet

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György elmondta, hogy az összeg hiánytalanul került a családhoz. A teljes összeget megkapták, pedig végrehajtót a jogszabály szerint munkadíj és jutalék illeti meg, és a köztestület is felszámíthat bizonyos összeget, egy ekkora összegnél akár több százezer forintot is,  de a végrehajtó, a kar és az igazságügyi tárca közösen úgy döntött, hogy minden ilyen költségtől eltekint ez esteben. 

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 2009-ben jogerősen három tettest életfogytiglani fegyházra ítéltek, miközben az elsőrendű vádlottra, ifjabb H. Dezsőre 17 évet, további négy elkövetőre 10, illetve 15 év fegyházat róttak ki. Egy évvel később a bíróság 46 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket.

Ezután ifjabb H. Dezső perelte be a magyar államot amiatt, mert méltatlannak tartotta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását. A férfinak első fokon ötmillió forint kártérítést ítéltek meg, a döntés tavaly novemberben emelkedett jogerőre, ez az összeg került át most a Szögi családhoz.

Arról nincs hír, hogy a 2010-ben megítélt 46 millió többi részét mikor, és hogyan kapja meg a család. 2017-ben írtuk meg, hogy addig egy fillért sem kaptak, ez az ötmillió volt az első összeg. 

Rovatok