Index Vakbarát Hírportál

Újabb momentumost hallgattak ki gyanúsítottként

2019. április 29., hétfő 11:35

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közleménye szerint hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki a momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt. 

Azt írják,

a megalapozott gyanú lényege szerint 2018. december 12-én és 13-án az Országgyűlés épülete előtti tüntetéseken, a rendezvény biztosítását, illetve a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfal tagjai irányába célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, mely a rendőrök látásának és légzésének megnehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását. Ezen túlmenően egy 400 ml-es – kapszacinoid hatóanyagú tartalmú – könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd ugyanezen rendőrök irányába célzottan eldobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy a rendőri csapaterőben szolgálatot teljesítő rendőrt. 

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentésére indult nyomozás. Szarvas Koppány Bendegúz a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett.

Fekete-Győr András közben azt írja Facebook-oldalán, hogy indítványozta az ellene folyó eljárás megszüntetését, és hétfőn vallomást tett. "A mai napon vallomást tettem az Ügyészség előtt a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ellenem folyó koncepciós eljárásban. 1-től 5 évig terjedő börtönnel fenyegetnek, amiért egy pár gramm súlyú, papírmaséból készült füstölőt ejtettem a rendőrsorfal háta mögé, amelynek füstje akadályozhatta a rendőröket a tisztán látásban. Határozott álláspontom, hogy tettem nem valósította meg a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét, mert cselekményem sem köznapi, sem jogi értelemben nem volt erőszakos". 

A párt vezetője szerint az eseményről több felvétel is készült, és ezek igazolják, hogy nem emberre célzott, és nem is akadályozta az eszköz a rendőröket az intézkedésben.

Rovatok