Index Vakbarát Hírportál

Volt fideszes önkormányzati képviselő, aki ellen vádat emelt az ügyészség

2019. május 6., hétfő 14:20 | aznap frissítve

Egy volt fideszes önkormányzati képviselőt vádol zsarolással az ügyészség. Információink szerint a Fővárosi Főügyészség Balogh István Szilveszter ellen emelt vádat, aki 2010 és 2017 januárja között volt Józsefváros képviselő-testületének tagja a Fidesz színeiben, majd váratlanul visszaadta mandátumát. 

Hétfőn az ügyészség kiadott egy közleményt egy volt önkormányzati képviselő zsarolásáról, de nem nevezte meg, kiről van szó. Az önkormányzat ügyeit jól ismerő forrásainktól úgy tudjuk, Balogh István Szilveszter az érintett.

A Fővárosi Főügyészség hétfői közleménye szerint a 45 éves férfi még önkormányzati képviselőként százezer forintot kért a sértettől, arra hivatkozva, hogy neki köszönheti a házfelügyelői állását, a házfelügyelő a kért összeget kifizette.

A képviselő ezután 2016-ban több ízben megfenyegette a házfelügyelőt: ha nem fizet neki ismételten, akkor megakadályozza, hogy a házfelügyelői és a lakásbérleti szerződését meghosszabbítsák.

Amikor nem jutott pénzhez, akkor a sértett megbízásának és a lakásbérletnek a megszüntetését helyezte kilátásba. Később mégsem kapott pénzt, a képviselői mandátuma pedig megszűnt. A lemondás miatt időközit kellett kiírni, 2017 áprilisában zajlott az új választás, amelyen Balogh helyére ismét egy fideszes jelöltet választották meg.

Balogh ügyéről korábban már beszámolt több médium. Egy évvel ezelőtt  a HírTV közölte , hogy a rendőrség elrendelte a nyomozást Balogh István Szilveszter ellen, a 24.hu-t pedig kerületi fideszes források 2017 áprilisában arról tájékoztatták, hogy a képviselőt végül Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere szólította fel lemondásra, ám az ügy hátteréről akkor semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Balogh az önkormányzati képviselőség mellett az Echo TV szerkesztő-riportere is volt, a 2017-es vagyonnyilatkozata szerint ezt a politikai munka mellett sem szüneteltette. A vagyonnyilatkozat szerint a Budapest Film Zrt it-tagja is volt még ekkor.

Megkerestük Balogh István Szilvesztert és a józsefvárosi önkormányzatot, hogy mit szólnak a vádemeléshez, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 15.23-kor: A józsefvárosi önkormányzat az Indexnek azt írta, hogy "Józsefváros Önkormányzata nem érintett az ügyben, két magánszemély közötti ügyről van szó. Balogh István Szilveszter közel két és fél éve nem önkormányzati képviselő már, az önkormányzat semmilyen kapcsolatban nem áll vele. A történtek ügyében a nyomozóhatóságok járnak el."

"

Rovatok