Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen megnyerte a TASZ a miskolci antidiszkriminációs pert

2019. május 9., csütörtök 17:46 | aznap frissítve

A TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda másodfokon is megnyerte a miskolci antidiszkrimániós pert, amit a városvezetés „szegény- és cigányellenes intézkedései miatt” indítottak

közölte a TASZ.

Az elsőfokú ítélet tavaly decemberi, abban kimondta a bíróság, hogy a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is. A bíróság az alpereseket el is tiltotta a jövőbeni hasonló jogsértésektől, írta a TASZ.

Az ítélet ellen az alperes önkormányzat és rendészeti szerv fellebbeztek, azonban a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a mai napon kihirdetett ítéletével teljes egészében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A jogvédők hozzátették a közleményükben azt is, hogy 2016 tavaszán indították a pert, de az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat, és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést.

Az ítéletében a Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy a társadalmi feszültségeket az állam, önkormányzat csak jogállami eszközökkel kezelheti. A miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. Az Ítélőtábla ezért helybenhagyta a tízmillió forintos közérdekű bírságot.

Rovatok