Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült az Ámbédkár Gimnázium

2019. május 24., péntek 12:25

Hosszú hónapok után megoldás született az Ámbédkar Gimnázium helyzetére, értesült a 168 Óra. Palkovics László innovációs miniszter a tárcája alá tartozó szakképzésért felelős államtitkársággal azt a megoldást dolgozta ki, hogy a sajókazai iskola 2020-tól technikumként működhessen tovább, azaz az oda járó gyerekek megszerzik az érettségit, majd az ötödik évben szakmához is juthatnak.

Az átmeneti időszakban a minisztérium szakképzési megállapodást köt az iskolával, így stabilizálódna a gimnázium anyagi helyzete is. Ráadásul a gyerekek ösztöndíjat is kaphatnak, ami a gimnáziumnak azonos helyzetet teremt a többi szakképzést és ösztöndíjat adó iskolával.

Az Ámbédkar azért került nehéz helyzetbe, mert sok gyerekek inkább a szakképzést választotta, ahol ösztöndíjat kaptak, vagy kiestek az iskolából a tankötelezettségi kor felett, a helyi, főként roma közösség összetartásában korábban fontos szerepet kapó gimnázium ezért a kevesebb gyerek után kevesebb támogatást kapott évről évre. Az iskola megmentéséért számtalan roma szervezet és oktatással foglalkozó szakértő nyílt levelet írt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek.

Rovatok