Index Vakbarát Hírportál

Még mindig emelkedik a Duna vízszintje

2019. június 7., péntek 11:26

Továbbra is emelkedik a Duna vízszintje - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel. Az országban jelenleg 350 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hétben bekövetkezett hóolvadás miatt a következő napokban a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás.

Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében - az OVF kezdeményezésére - a szlovák vízügyi szervek egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartanak majd vissza. Ennek időpontjáról folyamatosan egyeztetnek a szakemberek.

Pénteken délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, ami 122 centiméterrel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint. A Duna vízszintje várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad Budapestnél 400 centiméter alá.

A vízállás most nagyon fontos ahhoz, hogy a Clark Ádám hajódaru nekikezdhessen a Hableány roncsainak kiemeléséhez. Csütörtökön este a hajódaru kapitánya azt mondta, hogy egyelőre a Duna magas vízállása miatt nem fér át a hidak alatt.

A Hableány kiemelése legkorábban vasárnap délután kezdődhetne el, a művelethez nagyjából 420 centis vízállás szükséges.

A Clark Ádám hajódaru kapitánya, Gyenei Gyula az Indexnek elmondta, hogy fogják kiemelni a Hableányt, közben töviről-hegyire megmutatta a hajót:

Feljutottunk az úszódarura, ami ki fogja emelni a Hableányt

Rovatok