Index Vakbarát Hírportál

Mi van, ha egyetem előtt elmész szakmát tanulni?

2019. július 29., hétfő 06:43

A múlt héten hirdették ki a felvételi ponthatárokat, a 112 ezer jelentkezőből közel 79 ezer ember kerülhet be valamelyik egyetemi szakra. A sikertelenül felvételiző több mint 30 ezer ember előtt ilyenkor több lehetőség áll.

Az OKJ-s képzések között olyan széles kínálattal lehet találkozni, hogy ember legyen a talpán, aki azt elsőre átlátja. Érdemes itt is szétválasztani két kategóriát:

Ezek az általában 2 éves, nappali, esti vagy levelezős képzések formájukban hasonlítanak a közoktatásra, rendszeres órák vannak, vizsgázni is kell, de számos előnnyel járnak azon kívül, hogy az embernek lesz egy munkaerőpiacon is jól hasznosítható szakmája, mondta az Indexnek Salusinszky András a budapesti Külkereskedelmi Szakgimnázium igazgatója. Náluk az iskolában a legkeresettebbek közé tartozik a turisztikai szervező és értékesítő, a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző vagy a kereskedő képzés. 

Az már a köztudatban van, hogy az állam már nemcsak az első, de a második OKJ-s szakma megszerzését is ingyenessé tette. Ez azonban csak az iskolai rendszerű szakképzésekre vonatkozik, azaz olyan állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású szakgimnáziumot érdemes keresni, amely az adott képzésekre állami támogatást kap. (A második OKJ-s szakmát is csak iskolarendszerű képzésben lehet ingyenesen elvégezni és csak estin). 

Az ide járók kapnak diákigazolványt, lesz egészségbiztosításuk, és 20 illetve 25 éves koruk betöltéséig jár nekik a családi pótlék vagy az árvaellátás. A Külkereskedelmi Szakgimnáziumba járók emellé még ingyen nyelvtanfolyamot is kapnak, ami jól jöhet a jövőre felvételizőknek, hiszen akkor már az egyetemre jutás előfeltétele lesz egy középfokú nyelvvizsga, mondta Salusinszky András. Az iskolarendszerű szakképzést elvégzők további kedvezményekkel számolhatnak. Ha 2 év alatt megszerzik az OKJ-s bizonyítványt, és ezután jelentkeznek a felsőoktatásba, 34 plusz pontot kaphatnak a felvételin. Ha valaki szakirányban tanul tovább, azaz például egy OKJ-s pénzügyi számviteli ügyintéző képzés után megy pénzügy-számvitel szakra, több tantárgyból felmentést is kaphat, ha az OKJ-s képzésen tanult tantárgy tematikája legalább 75 százalékban megfelel az egyetemi képzés tematikájának.

A lehetőségeket lehet tanulmányozni a 2019-es Országos Képzési Jegyzékben. A táblázatban az 52-es számmal kezdődő képzéseknél előfeltétel az érettségi. A táblázatban nappali és esti képzések szerepelnek, a TK a fizetős tanfolyami képzésre utal. Ha csak ez szerepel a táblázatban, akkor a kurzus csak önköltséges formában érhető el.  

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán található keresőben jobban el lehet igazodni. Itt megtalálható, hogy a választott iskolarendszerű OKJ-s képzést az adott megyében hol lehet tanulni. Aki állam által támogatott hiányszakmára jelentkezik, és ezt nappalin végzi el, az jó tanulmányi eredménye alapján még ösztöndíjra is számíthat.

Az ösztöndíjjal támogatott hiányszakmák listáját itt lehet letölteni. Fontos, hogy a támogatás és az ösztöndíj csak a megadott megyékre vonatkozik. A legtöbbnél nem előfeltétel az érettségi, ilyenek például az ács, a kőműves a burkoló, a villanyszerelő vagy a pék szakma.

De van számos példa az érettségihez kötött és ösztöndíjjal is támogatott OKJ-s hiányszakmákra. Íme néhány:

Ezeken a szakgimnáziumban folyó OKJ-s képzéseken a tanulmányi eredménytől függően havi 20-50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat a jelentkező. Ezekre a képzésekre szeptemberig lehet jelentkezni.

Rovatok