Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán elmondta, miért nem áll szóba Orbán a nem baráti sajtóval, majd jött Kósa, és elmondta, hogy miért igen

2019. július 30., kedd 11:30

A keddi Népszavában egy rövid interjú jelent meg Kovács Zoltán exkormányszóvivővel, a külföldi kommunikációval foglalkozó államtitkárra. Kovácstól ebben megkérdezték, hogy Orbán miért nem ad interjút kormánykritikus médiumoknak, mire az volt a válasz, hogy 

Több alkalommal is elmondta a pódiumbeszélgetésén, hogy szükség van a vitára. Tusnádfürdőn mégis alig voltak ellenzéki politikusok, kormánykritikus megszólalók.

Az értelmes párbeszédnek vannak feltételei. Ilyen például, hogy a magát kormánykritikusnak tartó sajtó tudjon olyan kérdést feltenni, amelyből nem süt eleve az elfogultság.

Aztán azzal folytatta, hogy ez nem csak a magyar média sajátossága, "nyolc-kilenc év tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem csak idehaza, de nemzetközi szinten sincs másként". Szerinte "teljesen egyértelmű narratívaépítés zajlik Magyarország ellen, ebben a folyamatban pedig a tények és az eredmények láthatóan nem számítanak". Úgy véli, ez a folyamat koordinált, a lényege pedig, hogy „Magyarország a fekete bárány”, ez elveszi a lehetőségét annak, hogy értelmes párbeszéd folyjon.

Kovács szavairól délelőtt egy sajtótájékoztatón megkérdezték Kósa Lajost is, aki válaszában azzal nyitott, hogy 

egy politikusnak interjúadási kötelezettsége egyáltalán nincs,

majd azzal folytatta, hogy "a miniszterelnök úr" igenis érintkezik a nem baráti sajtóval, mert év elején tartott egy sajtótájékoztatót, majd nőnapon meghívta "nem túl barátságos orgánumok kedves hölgyújságíróit", akikkel beszélgetett a karmelita kolostor könyvtárában,

amely interjúnak is tekinthető, mert születtek a beszélgetésből cikkek.

Hozzátette: a sajtó egy része átvette az ellenzék szerepét, és ezt nagyon rosszul tette, mert a dolga a tudósítás lenne, ráadásul az ellenzéket is ostoba akciókba hajszolja.

Rovatok