Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem találtak olyan országot, amelyik befogadná Ahmed H.-t

2019. augusztus 6., kedd 09:43

Bár már január végén szabadulhatott volna a határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H., még mindig idegenrendészeti őrizetben van, ugyanis továbbra sincs egyetlen ország sem, amelyik befogadná. 

Ahmed H.-ra ötéves börtönbüntetése kétharmadának letöltése után kiutasítás várt volna, azonban ezt nem tudták végrehajtani, mivel korábbi lakóhelye, Ciprus, ahol a családjával élt, és Németország, ahová a családja költözött, sem fogadta. Ezért azóta folyamatosan meghosszabbítják a férfi idegenrendészeti őrizetét. Legutóbb a Nyírbátori Járásbíróság tette meg ezt, a kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig, tudta meg a Magyar Hírlap.

A bíróság határozata szerint a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint hat hónapja. Jelenleg is több hatóság (brit, ciprusi) visszajelzésére várnak a magyar hatóságok.

Rovatok