Index Vakbarát Hírportál

Katonai konvoj ütközött Székesfehérvárnál, lezárták az M7-es autópályát

2019. augusztus 26., hétfő 13:11 | aznap frissítve

Hat jármű ütközött össze az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 64-es kilométernél, Székesfehérvárnál, emiatt teljesen lezárták az utat, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn, valamivel dél után.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szemerei Péter pedig azt közölte az MTI-vel, hogy a teljes útzár miatt feltorlódott járművek már a pákozdi lehajtóig állnak, ezért a 7-es útra már a velencei lehajtónál érdemes letérniük a Balaton felé tartóknak. Délután is meghaladta tehát a 15 kilométert a torlódás.

Pápai Eszter az MTI-vel azt is közölte, hogy a balesetben többen megsérültek. Később kiderült, hogy a balesetben a honvédség egyik katonája életét vesztette, hiába küzdöttek órákig az életéért.

A forgalmat a 7-es főútra terelték, Székesfehérváron keresztül lehetett kerülni. Olvasóink beszámolói szerint hatalmas volt a torlódás, voltak, akik több mint két és fél órát várakoztak.

A megyei lap online portálja azt írta, a balesetben kifejezetten egy katonai konvoj ütközött. 

Mint a feol.hu cikkében szerepel: augusztus 26-tól nemzeti és nemzetközi gyakorlatoknak ad otthont a Magyar Honvédség Központi Gyakorlótere, emiatt jelentős számú technikai eszközből álló katonai konvojok közlekedésére kell számítani az M7-esen és Fejér megye egyes főútjain.

Idő közben a Honvédelmi Minisztérium hivatalosan is közölte, a Magyar Honvédség egyik katonai menetoszlopa szenvedett balesetet.

A tehergépjárművekből álló konvoj a Bátor Harcos 2019 gyakorlatra ment Hódmezővásárhelyről a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére, Veszprém-Újmajorba. A balesetben hatan sérültek meg. Két sérültet mentőhelikopterrel szállítottak az MH Egészségügyi Központba, négy sérültet a székesfehérvári kórházban látnak el. Az ütközésben civil gépjármű nem sérült meg, a baleset okait a rendőrség vizsgálja

– írták. Este hat órára pedig a Honvédelmi Minisztériumba sajtótájékoztatót is meghirdettek, ami nem kecsegtet túl sok jóval.

Egy másik olvasónk eközben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idevágó tájékoztatását küldte el, melyet azután kapott, hogy az érintett útszakaszon rendszeres balesetek, valamint a szinte folyamatos torlódás miatt bejelentést tett. A Közút azt írta olvasónknak:

a 8-as és 63-as főutak körforgalmi csomópontja és a hozzá kapcsolódó, Székesfehérvár önkormányzatának kezelésében lévő körforgalmi csomópont már nem tudja az utóbbi évek dinamikusan növekvő forgalmát elvezetni, így az M7-es autópályáról lehajtó járművek bizonyos forgalomnagyság felett nem tudják elhagyni az autópálya lassítósávját. 

A torlódásokkal kapcsolatban 2017-ben az M7-es autópályán sárga hátterű, torlódásra figyelmeztető veszélyt jelző táblákat helyeztünk ki, 2018-ban pedig a lassítósávot meghosszabbítottuk és ideiglenes forgalmi rendet vezettünk be. A tavalyi évben megkezdődött a csomópont áttervezése is, a körforgalmi csomópontokat jelzőlámpás forgalomirányítású turbó körforgalmakká szükséges átépíteni, a kivitelezés a Magyar Állam, Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a Székesfehérvár Ipari Parkjában található vállalkozások együttes költségviselésével valósulhat meg.

A probléma végleges megoldását az Innovációs és Technológiai Minisztérium által bejelentett, Székesfehérvár és Szabadbattyán között tervezett új autópálya csomópont fogja jelenteni.

Rovatok