Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a tatabányai hajléktalangyilkos fiú anyját

2019. augusztus 29., csütörtök 09:00

A Tatabányai Járásbíróság 1 év 11 hónap, 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki arra a 39 éves tatabányai nőre, akinek nagyobbik fia 15 évesen agyonvert két hajléktalant, írja a Magyar Nemzet. A hatóságok megvizsgálták, hogy mi vezetett a vérengzéshez, és megállapították, az anyja elhanyagolta a fiát és veszélyeztette fejlődését.

Először fordult elő Magyarországon, hogy egy kegyetlen bűnügyben eljáró vádhatóság mintegy kiterjesztette a vádat, megvizsgálva, hogy miként vált vérengző gyilkossá egy 15 éves fiú, fogalmaz a Magyar Nemzet cikke.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést. 

Puszta kézzel ölt 15 évesen

A 15 éves fia 15 évet kapott azért, mert 2017 áprilisában előbb egy buszmegállóban betakarózva alvó hajléktalant ébresztett fel korábbi konfliktusuk miatt, akit rövid szóváltás előbb ököllel ütött, majd nagy erővel fején, testén rugdalta, aztán megtaposta. A támadás olyan súlyos volt, hogy a férfi bele is halt, a vádlott pedig elvette a táskáját és mobiltelefonját. Nem sokkal később aztán egy presszó kerthelyiségében is felkeltett egy hajléktalant, akivel szintén szóváltásba keveredett, hasonló módon bántalmazta, megölte, és elvette a cipőit.

A fiúnak már kisiskolás korától magatartási problémái voltak, az orvos gyógyszert is felírt neki, amit az anya nem váltott ki, sőt a fiút nem vitte vissza felülvizsgálatra, mert szerinte csak neveletlen volt a gyerek.

A vádirat hangsúlyozza, hogy az anya egyáltalán nem foglalkozott a fiúval, nem biztosított neki szeretetteljes családi hátteret, ezért egyre rosszabb lett közöttük a viszony, ami fokozódott a kisebbik testvér megszületése után.

Totális elhanyagolás

A később hajléktalangyilkossá vált fiúnak csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, és maga mosta a ruháit. Nem volt iskolatáskája, műanyag szatyorban hordta a felszereléseit, az anyja nem járt szülői értekezletre, fogadóórára sem.

Az asszony a kisebbik fiú óvodájában szintén nem vett részt szülői értekezleten, fogadóórákon, az anyák napi ünnepségeken nem jelent meg, sőt kétszer a nagyobbik testvér ment el helyette.

Az anya többször bántalmazta Apollót, rendszeresen ordibált vele. 

A nyomozás során kiderült, hogy a gyilkosságok előtt közvetlenül is összetűzésbe került anya és fia. Miután a tinédzser késő este ért haza, az anyja kizárta a lakásból, így visszament abba a parkba, ahol a fedél nélküliek éltek - ekkor történt a kettős gyilkosság.

Rovatok