Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária nem csinálhat emlékbélyeget Solt Ottíliából

2019. november 9., szombat 09:03

A nyáron Orbán Viktorról szólt a rendszerváltás harmincéves évfordulójára szervezett, Schmidt Mária által koordinált megemlékezés egy része, de most a kormánybiztos másokat is elővenne a "30 éve szabadon" okán.

Ezt azonban az eddigiek miatt a rendszerváltásban aktív szerepet vállaló érintettek hozzátartozói nem nézik jó szemmel. Előbb Rajk László özvegye tiltakozott, majd Solt Ottilia lánya közölte nyílt levélben: nem járul hozzá, hogy a kormány felhasználja édesanyja emlékét. 

„Tisztelt Schmidt Mária Kormánybiztos Asszony!

Értesültem róla, hogy az Ön által vezetett „30 éve szabadon” kormányzati Emlékbizottság javaslatára édesanyám, Solt Ottilia is szerepelne a Magyar Posta Zrt. egyik új emlékbélyeg-sorozatán, mely a rendszerváltásban meghatározó szerepet vállaló személyek előtt tisztelegne.

Édesanyám valóban meghatározó személyisége volt mind a Demokratikus Ellenzéknek, mind a rendszerváltásnak.

A kormány és Emlékbizottsága azonban sem a Demokratikus Ellenzékről, sem Édesanyámról nem emlékezett meg az évforduló kapcsán, szerepüket eltitkolta, liberális hitvallásukat a kormány és az Emlékbizottság számos tagja nyilvánosan gyalázta.

Édesanyám emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott „Solt Ottilia-díj” tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett.

Ezért hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne Édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom” – írta Hegedűs Judit.

Rovatok