Index Vakbarát Hírportál

Puskás Tivadar 5,9 milliót kap a ki nem vett szabadságaiért, Borkai mindet kivette

2019. november 27., szerda 10:46

Arról már korábban írtunk, hogy több hónapnyi kiíratlan szabadságot halmoztak fel egyes volt városvezetők, és ezért súlyos milliókkal távoztak hivatalukból, de a Blikk szerint most újabb két volt polgármester neve merült fel a toplistában: 

A városvezetők többsége élt azzal a lehetőséggel, hogy nem feltétlenül kell kiírni az összes szabadságukat az adott évben, mint az egyszerű munkavállalóknak, az ötéves ciklusuk alatt így felhalmozott szabadságuk ellenértékét pedig a lelépésük után egy összegben megkaphatják.

A Napi.hu alapján írtuk meg, hogy Sára Botond, leváltott VIII. kerületi polgármesternek 83 nap ki nem vett szabadsága maradt, ami után nettó 2,53 millió (bruttó 3,8 millió) forintra jogosult. Érd leköszönő fideszes polgármestere, T. Mészáros András 160 ki nem vett szabadnapért kap nettó 4,88 millió forintot (bruttó 7,33 milliót), Balatonboglár újraválasztott polgármesterének, Mészáros Miklósnak 119 napja maradt bent, amiért nettó 3,27 millió forintot kap, a VII. kerületi volt polgármester, Vattamány Zsolt pedig 118 nap után kap bruttó 5,5 millió forintot.

A Blikk cikkéből az is kiderült, hogy összesen két olyan polgármester volt a tizenkettőből, akik az összes szabadságukat felhasználták: 

A Blikk által megkérdezett szakértő, Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint nehezen elképzelhető, hogy annyit kell dolgoznia egy polgármesternek, hogy ne tudná kivenni a szabadságát. „Az államigazgatás csúcsán a vezetők kötetlenebb munkarendben dolgoznak, és ha egy-egy napot nem a munkára áldoznak, nem jellemző az, hogy szóvá teszik, írja ki szabadságát” – mondta. Szerinte elképzelhető, hogy a polgármesterek, állami vezetők egy része gondolni szokott a mandátuma végére, amikor több millió forintot gyűjthet be a ki nem vett szabadnapok megváltásából. Ennek 2010-ben próbáltak már gátat szabni, amikor a miniszterek szabadságát évi 20 napra csökkentették.

Rovatok