Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost

2019. december 2., hétfő 09:16 | aznap frissítve

Cikkünket frissítjük!

Tele az ország autóbalesetekkel, és a havazás miatt a MÁV vonalain is erős késések alakultak ki, akad olyan vonal, ahol akár 80 perces csúszással futnak be a vonatok. A tömegközlekedés is küzd az időjárással.

Korábban számos járaton 

Az FKF vasárnap 19 órától készül az OMSZ által is bejelentett havazásra, így emelt készültségi fokozat lépett életbe náluk. A sajtóközleményük szerint a cég éjjel 68 munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítte a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, továbbá 4 kisméretű célgéppel a Duna-hidak járdáit, valamint a kapcsolódó kerékpárutakat. Nappal 69 autóval és 216 fő kézi erővel folytatjuk a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, kerékpárutakon, valamint az ingatlanokhoz nem kapcsolódó közjárdákon, közlépcsőkön a hó eltakarítását.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfő délelőtti Facebook-bejegyzése szerint az FKF-nek nincs elég embere a feladatra, a 216 helyett úgy 300-400 munkásra lenne szükség az akadálymentes közlekedéshez – erre próbálnak megoldást találni. „Két budai buszvonalon jeleztek elakadást, ezt már megoldották. Az előrejelzések szerint dél körül eláll a havazás Budapesten, így a délutáni csúcsra már a főbb útvonalakat meg lehet tisztítani. A sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd” – írja.

A főpolgármester délutáni bejegyzése szerint elsőként a Budapest Esély Kft állományában dolgozó közfoglalkoztatottak 5 brigádját átirányították az FKF-hez hóeltakarítási munkákra. Posztjában kiemeli, hogy krónikus munkaerő-hiánnyal és elöregedett gépparkkal kell dolgozniuk. A hókotrók átlag életkora 14 év, több közülük állandó javításra szorul. Karácsony szerint elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost. 

A hóhelyzet miatt úgy döntött Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, hogy hétfőn nem bírságolják meg a szabálytalanul parkoló járműveket, helyette inkább az utak biztonságával foglalkoznak.

Közben az FKF közzétette az úttisztitás sorrendjét, ami szerint a hídak akadálymentesítésével kezdik a munkát, és a mellékútvonalhálozatok zárják a sort.

Rovatok