Index Vakbarát Hírportál

A Lánchíd Palotába költözhet Putyinék fejlesztési bankja

2019. december 18., szerda 00:04

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi bizottsága kedden úgy döntött, hogy nem él a törvény által garantált elővásárlási jogával a budapesti Lánchíd Palotánál, így a Clark Ádám tér egyetlen eredeti épületét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) veheti meg Nobilis Kristóf cégétől, a DÖB-68 Zrt.-től, írja a 444.hu.

A Népszava már júniusban arról cikkezett, hogy a kormány Közép-Európa legdrágább irodaépületébe, az Ybl Miklós által tervezett Lánchíd Palotába költöztetné a Vlagyimir Putyin által alapított bankot. Korábban a brit nagykövetség egykori belvárosi épületét, valamint egy Szabadság téri ingatlant is a bank lehetséges budapesti székhelyéül emlegettek.

A fővárosi testület által tárgyalt előterjesztésből kiderült, hogy a neoreneszánsz épület 8,89 milliárd forintos vételárral (1,6 milliós négyzetméterárral) cserélhet gazdát. Horváth Csaba, a bizottság elnöke a 444-nek azt mondta: a fővárosnak se pénze, se szüksége nincs az épületre, de ha lenne is ennyi pénze, akkor inkább a Bálnát vásárolnák vissza.

Az orosz dominanciájú banknak valószínűleg nem okoz majd gondot a közel 9 milliárd forintos vételár kifizetése, hiszen a magyar kormány a nyáron 10 millió euróval támogatta a budapesti székhelyet kereső Nemzetközi Beruházási Bankot, amelyről több szakértő is úgy gondolja, hogy Putyin és az orosz titkosszolgálat trójai falova, az orosz kémhálózat része lehet – a bank később tagadta ezeket a vádakat.

Varga Mihály 2018 decemberében jelentette be, hogy az orosz kötődésű bank Moszkvából Budapestre teszi át székhelyét, majd az Országgyűlés idén márciusban megszavazta, hogy az éles sajtóvisszhangot kiváltó pénzintézet adó- és járulékmentességet, korlátlan beutazási lehetőséget, illetve teljes mentességet kapjon a magyar hatóságok ellenőrzései alól.

Rovatok