Index Vakbarát Hírportál

Karácsony kinevezte az új budapesti főkertészt

2020. január 8., szerda 19:56 | aznap frissítve

Újra lesz főkertésze Budapestnek. Büszke vagyok arra, hogy az ország egyik legismertebb tájépítésze, Bardóczi Sándor csatlakozott a csapatomhoz

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

Mint hozzátette, a zöld civil szervezetek felvetése volt, hogy a főépítészhez hasonlóan legyen olyan felelős vezető a Városházán, aki egységben látja, kezeli és fejleszti Budapest zöldfelületeit. Bardóczi Sándorra főkertészként fontos feladatok hárulnak az ambiciózus zöldesítési program megvalósításában, a klímavészhelyzettel kapcsolatos teendőkben.

Ha főkertész nem is, de környezetvédelemért és zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri biztos volt a közelmúltban a fővárosban: Tarlós István, korábbi főpolgármester Szabó Józsefet, a Főkert eddigi vezérigazgatóját nevezte ki.

Karácsony érkezésével Szabó József alatt megbillent a vezérigazgatói bőrfotel: mint arról beszámoltunk, megpályáztatták az állását. Ez a Városháza álláspontja szerint nem kirúgást jelent, mert Szabó indulhat újra a posztért.

Mindazonáltal hozzátették, a fővárosi cégeknél átvilágítások folynak, így a Főkertnél is, és a felügyelőbizottság talált olyan vitatható gyakorlatot, amely miatt a főváros „nem maradéktalanul elégedett” Szabó tevékenységével. Az Mfor korábban arról számolt be, hogy „a Főkert Zrt.-nél végzett átvilágítás során kiderült, hogy a cég bonyolult és nehezen követhető rendszerben szervezi ki közszolgáltatási feladatait egyik leányvállalatának, amely azután alvállalkozóknak adja ki a munkát, amelyek szintén alvállalkozókat fogadnak, amelyek részben a Főkert dolgozóit foglalkoztatják hétvégenként. A bonyolult láncolaton mindenki keres valamicskét, csak a fővárosi önkormányzat nem nyer az ügyön.”

Nemrég Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is kritizálta a Főkert vezetését, mert vitatható értékű tanulmányokra adtak ki sok millió forintot.

Rovatok