Index Vakbarát Hírportál

Feszült vita alakult ki a külügyben Ukrajna blokkolása miatt

2020. február 13., csütörtök 11:38

A Direkt 36 értesülései szerint egy tucat diplomata szólította fel a magyar kormányt, hogy fejezze be, hogy az ukrán oktatási törvény miatti vitában blokkolja a NATO-Ukrajna bizottság magas szintű találkozóit. Úgy tudni, hogy a  NATO-tagállamok képviselői február 6-án mentek be  a külügyminisztériumba, ahol  előre egyeztetett üzenetet adtak át a minisztérium őket fogadó egyik helyettes államtitkárának. A közös fellépés egyfajta nyomásgyakorlás volt Szijjártó Péter kijevi látogatása előtt egy nappal, valamint a NATO brüsszeli védelmi miniszteri találkozója előtt egy héttel. 

A konfliktus oka az ukrán nyelvtörvény és oktatási törvény, amely ellen a magyar külügyminisztérium minden létező fórumon tiltakozott. Bár reménykedtek abban, hogy az áprilisban megválasztott új elnök,  Volodimir Zelenszkij eltörli azokat, nem így történt.  Cserébe viszont Magyarország azóta is blokkolja a kelet-európai ország NATO-csatlakozását. A törvényen azóta már módosítottak a 2017-es állapotokhoz képest a Velencei Bizottság ajánlásai alapján – ezzel kapcsolatban Kijev reményét fejezte ki, hogy normalizálódhat a kapcsolat Ukrajna és Magyarország között. 

Az újság úgy tudja, hogy a múlt heti tiltakozásban a nagy NATO-tagállamok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kanada és Spanyolország mellett Hollandia, Dánia, Norvégia, Románia és az egyik legkisebb tagállam, Észtország is részt vett.

A magyar kormány képviselőivel azonban nem sikerült megtalálni a közös hangot, hanem feszült vita alakult ki a tárgyaláson. 

Szijjártó Péter a kijevi látogatásán ismertette az elképzeléseit, de Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter szerint ezek közül egyik sem kivitelezhető

Rovatok