Index Vakbarát Hírportál

Egyetértett a kormány és az ellenzék: Elhúzódó migrációs válságra lehet számítani

2020. március 4., szerda 15:19

 Szerdán ülésezett az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, miután a múlt héten a török kormány bejelentette, hogy „ megnyitja a kapukat Európa felé” és felfüggeszti a közúti és határellenőrzéseket, amelyek azt a célt szolgálták, hogy az országban élő mintegy 4 millió menekült ne távozhasson nyugatra. Recep Tayyip Erdoğan a szíriai polgárháborút és az Európai Uniót is érintő bonyolult hatalmi játszmájának következtében az elmúlt napokban több tízezren vonultak a görög-török szárazföldi határra, és egyre többen próbálkoznak azzal is, hogy a tengeren jussanak át valamelyik görög szigetre. A bizottsági ülésen tájékoztatást adott mások mellett

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke a zárt ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta,

változott a biztonsági helyzet, elhúzódó problémára kell készülni.

Ezért arra kérik a magyar kormányt, lehetőségeihez képest tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Görögország meg tudja védeni saját, egyben az Európai Unió határait. Kérik azt is, hogy a magyar határokon erősítsék meg a védelmi intézkedéseket, hogy Magyarország „ne legyen átjáróház". A bizottság arra is kéri a kormányt, ha esetleg a román határőrizeti helyzet változik, készüljön fel a kerítés továbbépítésére.

Stummer pártja álláspontját ismertetve leszögezte: a Jobbik azt szeretné, ha a magyar határokat önálló határőrség védené.

A bizottság fideszes alelnöke csatlakozott a jobbikos elnökhöz; Halász János szerint

Magyarországra is veszélyt jelent a Törökország felől megindult „migránsáradat“.

De Halász szerint a magyar szolgálatok „felkészülten, elkötelezetten és eredményesen“ végzik munkájukat. A Fidesz-frakció mindenesetre kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet, mivel több mint százezer migráns akar eljutni Törökországból az Európai Unióba, miközben már a balkáni útvonalon is van százezer migráns, akik közül sokan – Halász háborús frázisával élve - már a magyar határkerítést „támadják“. Az elmúlt időszakban a legutóbbi két hónapban volt a legtöbb határsértés Magyarországon.

Ungár Péter, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja azt nyilatkozta,

A legfontosabb az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás visszaállítása, hogy Törökország ott tartsa a migránsokat.

Ungár hozzátette: az Európai Uniónak Görögországot is segítenie kell abban, hogy Európa határait a szárazföldön és a tengereken megvédje (Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden jelentette be, hogy a görög kormány 350 millió eurós gyorssegélyt kap). Ez az LMP-s politikus szerint ugyanúgy Magyarország nemzeti érdeke, mint az, hogy Erdoğan megváltoztassa álláspontját.

Kérdésre válaszolva Ungár azt mondta, Magyarország határvédelme szempontjából a kerítést hatékony és jó intézménynek tartja, a magyar határvédelmet pedig felkészültnek minősítette.

Szijjártó: Ébresztő!

Szintén szerdán, és szintén a törökországi menekültválsággal kapcsolatban Szijjártó Péter egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón leszögezte,

Görögországnak kötelessége védenie az Európai Unió külső, schengeni határait.

A magyar diplomácia vezetője elmondta, konzultált a görög külügyminiszterrel azt követően, hogy Törökország felől migránsok indultak el az unió felé. Annak ellenére, hogy a magyar kormány a menekültpolitika primátusát hirdetve asszisztált Erdoğan legmeredekebb húzásaihoz is, Szijjártó szerdán sem a török elnököt, hanem az Európai Uniót kritizálta, mondván:

Itt az ideje, hogy Brüsszel felébredjen, és a képmutató, Európára veszélyes bevándorláspolitika helyett végre azt tegye, ami az európai emberek érdeke, amivel meg lehet védeni az európaiak biztonságát.

Ehhez - meg sem említve a nem kis részben a török hadsereg közvetlen beavatkozásnak köszönhetően fellángoló szíriai polgárháborút – annyit tett hozzá, hogy „meg kell teremteni a menekültek hazatérésének feltételeit“

Rovatok