Index Vakbarát Hírportál

Veszélyhelyzet: az ellenzék javaslatait is a kormány elé viszi Gulyás Gergely

2020. március 11., szerda 21:13 | aznap frissítve

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely rendszeres kapcsolattartást ígért a parlamenti frakciókkal koronavírus-ügyben, írja az MTI. 

Szerda este a kormány tájékoztatást tartott a járvánnyal kapcsolatos információkról a Parlamentben, az egyeztetésen minden parlamenti párt jelen volt. Gulyás a megbeszélés után azt mondta,

a mostani válsághelyzetben még az ellenfelekkel is szükség van partneri viszony kialakítására, ezért rendszeres lesz a kapcsolattartás a frakciók képviselőivel.

A kormány által szerdán meghirdetett veszélyhelyzet 15 napnál tovább csak akkor maradhat fent, ha az Országgyűlés hozzájárul, így a kormány ehhez is kérte a frakciók támogatását, hiszen "az az érdeke ellenzéknek és kormánypártoknak egyaránt, hogy a védekezés során minden feltétel biztosított legyen az Országgyűlés részéről". 

A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig érvényes, eddig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is. Kocsis Máté, a Fidesz-frakció vezetője azt mondta, terveik szerint minden héten folynak majd egyeztetések, a veszélyhelyzet hosszabbításáról pedig március 24-én kell döntenie az Országgyűlésnek. A döntéshez egyszerű többség kell. 

Az ellenzékkel való egyeztetést Kocsis úgy értékelt:

a vita alapvetően konstruktív volt, még ha nem is mindenki találta meg a megfelelő hangnemet.

Mivel még csak "befelé mennek a problémába", a legszélesebb körű összefogásra és együttműködésre van szükség, erre kérték az ellenzéki pártokat és erre kaptak tőlük támogatást.

Meggyőződésük, hogy a politikai vitáknak a koronavírusügyben nincs helye - mondta.

Az ellenzék jó pár javaslatát meghallgatták, Gulyás Gergely néhány kezdeményezést megfontolt és kormány elé is visz

- mondta Kocsis Máté. Kérdésre válaszolva közölte: a parlament munkájának szüneteltetését a Fidesz-frakció nem javasolja, amíg másoknak dolgozni kell, addig az Országgyűlésnek is így kell tennie. Minden opcióra fel kell készülni, a parlament működni fog, és minden tagja részt fog venni a munkában, így nyilatkoztak az ellenzéki pártok is - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Az MSZP szombati kongresszusának megtartásáról azt mondta: egy ilyen helyzetben ennek rossz üzenete van, a Fidesz még akkor is halasztott el kongresszust, amikor a párizsi terrortámadások voltak. Az MSZP saját felelőssége, ha így dönt, azt kívánja, hogy mindenki olyan egészségesen távozzon onnan, ahogy érkezett - mondta Kocsis Máté.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-ferőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok