Index Vakbarát Hírportál

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

2020. március 11., szerda 14:09 | aznap frissítve

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében.”  Hozzátette: hazánkban jelenleg egyedi megbetegedések vannak, ugyanakkor csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak. Magyarországon jelenleg nem ez a helyzet, de a megbetegedés tömegessé válhat. Nem sokkal 3 óra előtt a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet.

A kormány szakemberekkel és az uniós országokkal is folytatott megbeszéléseket, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy az olaszországi gócpontú fertőzés terjedését meg tudják akadályozni, leginkább ezzel a két szomszédos országgal kell együtt dolgozni.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek  Gulyás szerint egyértelműen tisztázzák a helyzetet.

A kormány bejelenti a veszélyhelyzetet - Vágatlan

A legfontosabb intézkedések:

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása. Az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról, de a miniszter szerint mi ahhoz a 13 országhoz tartozunk, amelyek úgy látják, hogy az iskolák bezárására egyelőre nincs ok. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. „Teljesen kizárt”, hogy az egymillió iskolás gyerek ne lépjen ki az utcára Gulyás szerint.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint. „A római jog óta a kárviselés is közös” – mondta a bezárásokról és az amiatt majd bekövetkező gazdasági károkról Gulyás.

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta:

Gulyás Gergely már szerda reggel, a kormányülés előtt arról beszélt a köztévének: rendkívüli intézkedéseket fogadhat el a kormány. Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján már elhangzott, hogy az ország most érkezett el ahhoz az esetszámhoz, hogy el kell gondolkodni korlátozó intézkedéseken. Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője akkor azonban még csak azt mondta, azt javasolják a kormánynak, hogy a zárt helyen tartott sportrendezvényeket ne tartsák meg.

A koronavírus terjedése

Magyarországon március 4-én igazolták először az új koronavírus jelenlétét két itt tanuló iráni egyetemista szervezetében. Azóta 13-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és 69-en kerültek karanténba, a mintavételek száma hatszáz fölött van.

A fertőzöttek nagy részének enyhe tüneteik vannak, egy 70 éves, súlyos alapbetegségben szenvedő beteg állapota viszont kritikus. A kormány már korábban lemondta a március 15-i központi ünnepséget, és azt a legtöbb megyeszékhelyen sem tartják meg.

Kína után az európai országok között Olaszország északi részén a legsúlyosabb a helyzet, ahol több mint tízezer fertőzött van és már 600-nál többen haltak meg. Először csak az érintett régiókban rendeltek el szigorú karantént, ahol az összes iskolát bezárták. Hétfőn az olasz kormány bejelentette: az egész országot lezárják. A tömegközlekedés működik, munkába járni lehet, de tilos lesz minden nyilvános esemény, bezárnak a mozik, konditermek, diszkók, el kell halasztani a temetéseket, esküvőket, és elmarad minden sportrendezvény.

Önök hogyan készülnek a rendkívüli helyzetre?

Ha az ön cégében is váratlan problémákat okozott a koronavírus és a különböző járványkezelési intézkedések, írjon nekünk a tapasztalatairól!

A leveleket a ugyelet+cegekkoronavirus@mail.index.hu címre várjuk.

(Borítókép:  Útlevélkezelő rendőr egy érkező busz utasait készülnek ellenőrizni a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. Fotó:  MTI/Varga György )   

Rovatok